domu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie. Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podobno siedzą w szafie i zszywają w nocy ubrania... Jeśli lubicie dorsza tak jak ja to mam dla Was inną propozycję na podanie tej ryby. Spróbujcie dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorami - pyszności! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaklik ). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny . Składniki na 1 omleta: 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe) 1-2 pieczarki Mały kawałek cukinii ½ małej czerwonej papryki uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
Fabryka pomysłówfarszu można wykorzystać kaszę pozostałą z obiadu. Składniki naleśniki: mleko mąka 1 jajko 1 łyżka oleju farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 5 jajek 40 dkg pieczarek sól, pieprz słodka … Czytaj dalej Krokiety z kaszą
czarrna od kuchniDobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz Sposób przygotowania Tortellini … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tortellini
czarrna od kuchniZamiast zwykłego mięsa w panierce wersja bardziej syta :) Składniki 4 kotlety z karkówki kawałek czerwonej papryki 100 g pieczarek 50 g żółtego sera sos piri-piri sól, pieprz do panierowania: … Czytaj dalej Kotlety z karczku z nadzieniem
czarrna od kuchniNajczęściej spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub wątróbka. Ostatnio przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim. Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne. Warto
królestwo garówKiedy planujemy całodzienną wycieczkę, trzeba zjeść syte śniadanie :) Składniki 6 jajek 2 dobre jakościowo parówki 1/2 niedużego brokuła kawałek pora 10 dkg pieczarek kawałek papryki sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Frittata na bogato
czarrna od kuchniMięso rozpływało się w ustach :) Składniki 30 dkg wołowiny 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka sól, pieprz ocet jabłkowy słodka i ostra papryka Sposób przygotowania Mięso … Czytaj dalej Gulasz wołowy
czarrna od kuchnijuż ugotowanych, ja skorzystałam tutaj ze szparagów w słoiczku), 3 pomidorki koktajlowe (dla odrobiny koloru i smaku), 240 g grzybów (najlepiej różnych, ale jak najbardziej nadadzą się stare dobre pieczarki). U mnie w Paryżu nazywają się one „champignons de Paris” (czyli grzyby paryskie, a w rzeczywistości są sprowadzane z Polski), 20 cl śmietany, 20 g musztardy
MODA NA BIOmnie ostatnio bardzo sałatkowo, oto kolejna propozycja :) Składniki 0,5 kg pieczarek 1/2 brokuła 5 jajek 1 średni por 1/2 woreczka ugotowanego ryżu 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z ryżem
czarrna od kuchniAromatyczny kurczak z warzywami i ryżem Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pomidory 2 łodygi selera naciowego 1/2 pora 250 g drobnych pieczarek sos sojowy sos słodko kwaśny pieprz … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka
czarrna od kuchniSzybki sposób na smaczne śniadanie :) Składniki 40 dkg pieczarek 1 słoik selera w zalewie 3-4 ogórki kiszone 5 jajek 1 średni por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, … Czytaj dalej Pieczarkowa z selerem
czarrna od kuchniImprezowa przekąska Składniki placki do tortilli 3 szt mięso z kurczaka 40 dkg pieczarki 6 szt ser żółty 5 dkg ketchup pikantny sól i pieprz przyprawa curry kurkuma sok z … Czytaj dalej Tortille z grillowanym kurczakiem curry
czarrna od kuchnilodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie można pokroić na ćwiartki
Bon appetit mon amie