Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy.Świetny pomysł na kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:- czerstwa bułka – 2 duże szt- mleko – 200 ml- masło – 3 łyżki- cebula – 2 szt- pieczarki
Ostra na Słodkomleko – 1 szklanka– proszek do pieczenia – 1 szczypta– sól – 1 szczypta– olej – 50 mlFarsz:- kasza gryczana biała – 1 woreczek– pieczarki – 150 g– cebula – 1 szt– ser gorgonzola – 50 g– sól – do smaku– pieprz kolorowy ( Kamis ) – do smaku– ser żółty do posypania(...)masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem z cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek
Ostra na Słodkopapryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty(...)szczyptę cukru.Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO :Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.Dusimy pod przykryciem około 10 minut.CAŁOŚĆ
Ostra na SłodkoMiałam dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej !Składnikimakaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiałuboczniaki śmietana
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć
kulinarnyswiatdomichce.A oto przykładowe składniki sałatki:-sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi-ogórek - świeży, marynowany, małosolny,-pomidory,-oliwki,-ser feta,-kukurydza,-groszek,-papryka kolorowa,-świeże pieczarki,…i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy…Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników w dowolnej kolejności. Aby nadać lekkości, sałatę możemy(...)smak.ZiołowyDodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek.tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona, marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidorTa sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat mamy w lodówce. Latem zawsze są pod ręką podstawowe warzywa, prawda? Wystarczy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić(...)cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki
Codzienna kuchnia niecodziennaząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano)W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat
NA MOIM TALERZUchwili łączę kapusty w dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang., liście laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę miękkie. Cebulę, pieczarki, kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam
NA MOIM TALERZUformujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy
NA MOIM TALERZUJeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy
prawdziwe jedzeniedużo należy dolewać wodę do gotowania i przyrządzać kolejneporcje zalewy. W identyczny sposób można marynować każdy gatunek grzybów. Sezon grzybowy nigdy się nie kończy, bo pieczarki są dostępne przez cały rok.To jest propozycja dla tych, którzy nie zbierają grzybów, ale lubią je jeść.Wystarczy, że kupimy małe pieczarki i przygotujemy je dokładnie tak, jak opieńki
Maminek kulinarnyinnych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe Na zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru-2 szklanki octu-4 łyżki(...)strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew. Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką. Warzywa, które nie zmieściły się do papryki kroimy.Będą uzupełnieniem słoików z papryką.Paprykę wkładamy do słoików, uzupełniamy warzywami i zalewamy wrzącą zalewą.Zakręcamy i pasteryzujemy
Maminek kulinarnyPasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy. Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, mocno wciskając je w pasztet. Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Pasztet gotowy
Maminek kulinarnycebula 5 pieczarek2 łodygi selera naciowegopęczek zielonych szparagówsól, pieprzser parmezannatka pietruszki Przygotowanie:Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż na kolor złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając
Smakowity Blog Kulinarny