z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:436/703)

Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 131

cukru-pudru 1 łyżeczka soli 50g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego  1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care  1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około(...)czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki

Szefowa kuchni
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 155

Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki, kminek cały 2 łyżki, mleko ciepłe 1 szklanka, pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, bułka tarta 2 łyżki, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki drożdże rozkruszyć do misy robota i wymieszać(...)ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z włoską gremolatą 163

wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.Składniki gremolaty:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać(...)szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)Gremolata

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo z kabaczkiem 154

cebula2 pęta kiełbasy (można pominąć dla wersji wegetariańskiej)ok. 10 pieczareksól, pieprzmajeranekpapryka mielonaoliwa do smażenianatka pietruszkiW rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka

Bon Appetit Małgorzaty
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 160

drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 201

bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 158

mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru

Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 213

  Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa  Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka z rosołu 189

pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać

Kuchnia domowa Ani
Placuszki pizzowe 181

sera żółtego1 duża cebulanatka pietruszkiCiasto:9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 szklanka wodysólSposób wykonania:1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.5. Smażyć jak z obu stron

Kuchnia domowa Ani
Tydzień w moim telefonie XXXXXXVI 114

Wasze przygotowania do Świąt? U mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach

Magiczne Życie Marty
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 207

początku dobrze przygotować sobie wszystkie składniki: czosnek i papryczkę chilli siekamy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w 2 cm cienkie paski, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki i kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę.Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza

Zakręcony Widelec
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 251

gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Świąteczna pieczeń schabowa 292

dodajemy resztę składników.Na całej powierzchni mięsa rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w roladę. Jeśli trochę farszu ucieknie, nie przejmuj się- będzie do sosu ;)Następnie obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem.Sos:Pieczarki podsmażamy. Dodajemy resztę farszu- blendujemy. Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec dodajemy śmietanę. W naczyniu żaroodpornym układamy roladę i zalewamy

Czerwona Porzeczka
Pierożki z grzybami i kapustą 373

plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną).  Polecam jako alternatywę do uszek.  Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek 7 g drożdży instant 1 łyżka cukru 170 ml mleka 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko szczypta soli 500 g kiszonej kapusty 3 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka(...)bułka tarta (2 -3 łyżki) ziarnka kminku (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiać.  Namoczone na noc grzyby ugotować w tej samej wodzie, ostudzić i posiekać.  Jeżeli używamy pieczarek nie moczymy ich, tylko kroimy i podduszamy z cebulą. Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml mleka.  Odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką, dodać śmietaną, resztę mleka (stopniowo podczas

Sto kolorów kuchni