przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu(...)mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek można by użyć borowików świeżych. Jutro będę szukał...mrożonych
BaRepasOstatnio Żonie Mej strasznie smakowały cebularze, które robiłem. Dziś mieliśmy gości i tak postanowiliśmy je podać jako przekąskę, ale w wersji bardziej na bogato z pieczarkami. Czego użyliśmy? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -50 gram świeżych drożdży -kubek maślanki podgrzanej, ok 39 stopni -łyżeczka cukru -łyżeczka soli Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką(...)przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu
BaRepasziarenek czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: ___________________ 3 jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka. Zalewamy zimną wodą(...)plasterkach marchewki. Zalać wywarem ( nie wykorzystałam całego ) w którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki i galaretki. Udekorowałam listkami wyciętymi z pora i plastrami pomarańczy. Było pysznie. Polecam i życzę smacznego
Gosia gotujereguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć(...)wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany
Gosia gotujekategorii tych, które pasują do niemal wszystkiego. Ja ostatnio podłam go do gołąbków i kotletów ziemniaczanych. Składniki: 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sól do smaku S posób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto
Gosia gotujebułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do maku Sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 150 g pieczarek kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka
Gosia gotujepieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć(...)środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i smażyć do miękkości, podlać wodą. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego
Gosia gotujełyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków(...)pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut
Gosia gotujejest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)porządnie wymieszałam. Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się
Gosia gotujerosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Podgrzybki namoczyć w 0,5 l przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić
Gosia gotujeSkładniki: 1 duża główka kapusty 200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente(...)końce w środek gołąbka. Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki, pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą
Gosia gotujezdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino 5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej(...)łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego
Gosia gotujesmaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej 100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki(...)mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy.Dokładnie wymieszać i smażyć na złoty kolor
Gosia gotujekaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku 1 jajko pieprz i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać(...)bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą. Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować jedną
Gosia gotujeczubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz do smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć
Smaczne Zdrowe