Dziś wpadłam na pomysł przyrządzenia lekkiego, wiosennego obiadu. Miałam ochotę na danie z makaronem, do którego dodałam paprykę, pierś z kurczaka, kilka dodatków i ... ... spróbujcie sami - wyśmienity obiadek. 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1-2 cebule biała lub czerwona podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki(...)łyżki suszonej sól, pieprz starty parmezan (opcjonalnie) W misce wymieszać czosnek, kapary, rodzynki, musztardę, skórkę i sok z cytryny, miód, kolendrę, sól i pieprz. Dodać pierś z kurczaka i pozostawić do marynowania. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Na patelni przesmażyć cebulę i paprykę, smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec
Codzienne Gotowaniejuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza(...)pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć
Codzienne GotowanieDziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu. 2 piersi kurczaka 12 suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)masala 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości wody razem z rodzynkami i goździkiem przez około 10-15 minut. Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić. Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać
Codzienne Gotowaniebyć może wiecie uwielbiam dania kuchni indyjskiej. Tym razem, mając w domu duży zapas cebuli, postanowiłam przygotować kurczaka dopiazę - danie którego jeszcze nie robiłam, a od dawna chciałam je wypróbować. Dopiaza oznaczy "dwie cebule", lub "podwójna cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu(...)druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie przyprawy takie jak kardamon, kmin, pieprz i goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom
Codzienne Gotowaniezrealizować;) A co Wy sądzicie o takim podziale wpisów? Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest(...)prostu fantastyczny! Polecam. Składniki : Mięso i marynata 500g piersi z kurczaka 1 łyżka startego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz patyczki do szaszłyków Sos truskawkowy 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 200g
Codzienne GotowanieDziś wtorek w związku z czym dodaję mięsny przepis. Postanowiłam zaproponować Wam bardzo prosty i szybki przepis na kurczaka w 5 smakach. Przepis pochodzi z książki "Jamie 15 minut". Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię tego kucharza, moim zdaniem jest naturalny i ma ogromną pasję do tego co robi. Jego programy mogę oglądać w kółko, są takie wciągające i przekonywujące(...)wszystkie także powalają smakiem, nie można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
Codzienne Gotowanieblogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie(...)tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam! Składniki : 4 czubate łyżki jogurtu greckiego 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 4 nasiona zielonego kardamonu
Codzienne GotowanieDzisiaj w ramach tygodnia dyniowego i dyniowych potyczek na obiad czy też kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 350 g kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 350 g obranej dyni - 50 g niebieskiego(...)lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pokrojonego kurczaka w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dajemy troszkę wody i dusimy dynię aby była na wpół miękka. W misce
Kuchenne WariacjeRolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi) ok 30 dag brokułu mała puszka kukurydzy 10 dag startego sera żółtego przyprawa do kurczaka (pikantna) oliwa 1 jajko sezam opcjonalnie oregano Przygotowanie : Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury(...)gotuję al dente zatrzymując smak i kolor przelewając go zimną wodą zaraz po cedzeniu. Filet kroję w 1 cm kosteczkę i marynuję ok 30 minut w przyprawie do kurczaka i 2-3 łyżkach oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni. A teraz sposób 1: Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki
Mechanik w kuchniDomowa wędlina z piersi kurczaka Domowa wędlina z piersi kurczaka, prosta w przygotowaniu. Pyszna, pachnąca a na przede wszystkim znamy wszystkie jej składniki, co w obecnych czasach jest ważne. Dodatki smakowe można zmieniać wg własnych upodobań. U mnie na pierwszy rzut poszły pomidory suszone w oliwie, kapary .. a przepis już poniżej. Domowa wędlina z piersi kurczaka(...)podwójna pierś z kurczaka ( u mnie około 55 dkg ) 5 suszonych pomidorów + 1 łyżka oliwy ze słoiczka 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżki żelatyny rękaw do gotowania Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę taką średniej wielkości, przełożyłam do miski i dodałam w miarę drobno pokrojone pomidory
Kuchnia na wzgórzuKurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 1 kg udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Majeranek 1 czerwona papryka 3 łyżki natki pietruszki 5 pieczarek 1,5 cebuli 30 ml oleju Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym(...)naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzenieCurry z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływajace się w ustach kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego są wyjatkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilośc kombinacji nieograniczona. Polecam! Składniki(...)piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!siąpi deszcz najlepsze co można zrobić to szybko połączyć w jednym naczyniu obiad, wstawić go do piekarnika a samemu zaszyć się pod kocem. Dziś proponujemy Wam pyszne danie obiadowe - kurczak pieczony w bulionie z białą fasolą i pomidorkami koktajlowymi. Pyszne i aromatyczne danie. Idealnie pasuje do niego pajda chleba czy ziemniaczki. Koniecznie spróbujcie! Zdecydowanie warto! Składniki: 1 kg pałek kurczaka(...)łyżki oleju, pieprz dodatkowo - natka pietruszki Do naczynia żaroodpornego wsypać odsączoną fasolę, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ząbek czosnku, a całość posypać tymiankiem i zalać bulionem warzywnym. Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem. Tak przygotowanego kurczaka wyłożyć na fasoli i pomidorach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około
Plate of JoyPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę
Tajskie smakiMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne mięso(...)kurczaka potrzebuje tak długiego czasu marynowania z bardzo prostego powodu – jeśli skrócicie czas marynowania do 2-3 godzin, smaki i aromaty obejmą tak naprawdę tylko i wyłącznie skórkę. To zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy
Karo in the Kitchen