z kurczaka - 7000 przepisów (strona:349/467)

Pieczony kurczak z sosem kurkowym i marchewką 99

przygotowania obiadu uwzględniającego sezonowe, letnie składniki. Jeżeli macie ochotę na coś klasycznego i niewymagającego a jednocześnie zdrowego i pełnego smaku - to jest dobra opcja. Żeby uprościć przygotowanie całego dania - kurczaka i marchewkę marynujemy tą samą marynatą i pieczemy razem w piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy sos kurkowy. Podajemy mięso pokrojone w grube plastry udekorowane sosem z dodatkiem marchewki - pycha

Milion Smaków
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 114

ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną

Milion Smaków
Słodki kurczak po chińsku 75

Wariacja na temat dania z kuchni chińskiej - kurczak z warzywami i pędami bambusa z orientalnymi przyprawami na słodko. Nietypowe połączenia smaku daje ciekawy efekt i z każdym kolejnym kęsem smakuje lepiej

Milion Smaków
Vol-au-vent z łososiem i serkiem Philadelphia 118

wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Oryginalne vol-au-vent ma nadzienie z ragout z mięsem kurczaka, ale idealnie pasuje też bardzo smaczne połączenie serka Philadelphia z łososiem i odrobiną świeżego szczypiorku. Mimo, że tradycyjnie jest to przekąska lub część kilkudaniowego obiadu u mnie pojawiło się

Milion Smaków
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 72

Nawet ze zwykłej piersi z kurczaka możemy bez większych trudności przygotować obiad niczym z restauracji. Wystarczy mieć pod ręką kilka przydatnych składników jak na przykład pestki dyni. W tym przepisie ciasto przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od zwykłej pszennej a w żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak. Cienko roztłuczone filety obtaczamy w cieście, następnie w pestkach

Milion Smaków
Kąski kurczaka w sosie serowym 87

później często gościło na moim stole. Niestety zapomniałem o nim na kilka lat. Ostatnio robiąc przegląd zapomnianych przepisów przypomniałem sobie ten prosty i szybki sposób na ciekawą potrawę z kurczaka

Milion Smaków
Kurczak Tikka Masala 78

mnie wspaniałymi aromatami, kolorowymi daniami i różnorodnością smaków. Lubię jadać w dobrych, indyjskich restauracjach i od czasu do czasu przygotować coś z tego klimatu w swojej kuchni. Przepis na kurczaka Tikka Masala znalazłam w książce Jamiego Olivera. Od razu spodobała mi się wielorakość wykorzystywanych składników oraz ciekawe ich połączenia. Przepis zmodyfikowałam dostosowując go do posiadanych składników oraz swoich preferencji

Milion Smaków
Pałki kurczaka panierowane a'la KFC 164

typu Fast Food. Wiadomo, że nie do końca zdrowe, że nie wiadomo, z jakich produktów robione, itd. No cóż, zawsze możemy poradzić sobie sami. Na przykład zrobić pałki z kurczaka w stylu KFC. Będziemy wiedzieć jakie składniki zostaną użyte i że na pewno smażone były na świeżym oleju. Satysfakcja z rezultatów w kuchni też gwarantowana. A fast food

Milion Smaków
Kurczak z kuskusem i warzywami po grecku 121

kuchnia kojarzy mi się z latem i powolnym delektowaniem się kolorowymi, warzywnymi daniami w promieniach słońca. To danie idealnie wpasowuje się w klimat ciesząc oko feerią kolorów. Piersi z kurczaka krótko smażymy na patelni i łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie

Milion Smaków
Guacamole z grillowanym kurczakiem 140

świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak

Milion Smaków
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 143

wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie dodać do kaszy, przyprawić do smaku, posypać zieleniną

pieprzny smaczek
drobiowe kotlety z marchewką i cebulą -- cotolette di pollo con carote e cipolle 139

Składniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki  płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

w mojej kuchni
BIAŁKO W DIECIE - DLACZEGO TAKIE WAŻNE? 160

dużo bardziej podobne do tych, które występują w naszym organizmie. Białko z mięsa przyswaja się w ok. 96%, z mleka - 90%. Warto wybierać chude produkty mięsne - indyk, piersi z kurczaka, chude mleko (najlepiej 2%) i jego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają za to sporo błonnika

Katsuumi
Kotlety drobiowe 162

już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego sera mozzarella  1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w panierce owsiano-migdałowej 105

Składniki: 3-4 filety z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek 100 g migdałów (mogą być w płatkach) 150 g płatków owsianych 2 jajka olej do smażenia Płatki owsiane i migdały zmielić w malakserze. Filety umyć, oczyścić z błon, osuszyć, każdą przekroić wzdłużna 2 części, lekko rozbić przez folię

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania