z kurczaka - 7000 przepisów (strona:318/467)

Filet faszerowany warzywami 128

Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze  filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej

Eli Gotowanie
Kurczak faszerowany fetą 136

dawna myślałam o grillowanym kurczaku z  osławiona fetą. Bardzo ja lubię za jej słony smak i delikatna strukturę. W sobotę zapowiedziało mi się kilka osób i postanowiłam wypróbować to co mi chodziło po głowie od kilku dni. Składniki na 6 porcji 6 filetów drobiowych 1 opakowanie fety 1 łyżkę świeżej bazylii 1/2  papryki żółtej lub czerwonej

Eli Gotowanie
Skrzydełka w bazyli 142

drugie są smaczne, po trzecie można je zjeść na wczesną  kolację. Człowiek się nie przeje  a do rana wytrzyma. Składniki  1 porcja 2  skrzydełka  kurczaka sól, pieprz czerwony do smaku 2  łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią . Wykonanie Krok 1 Skrzydełka umyć ,wysuszyć . Naciąć mięsień wzdłuż kości , tak żeby była widoczna. Krok 2 Zrobić mieszankę

Eli Gotowanie
Błyskawiczny obiad 99

selera w talarki Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron. Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty,           dodajemy  cebulę,  smażymy  następną  minutę  na  koniec   dodajemy  seler

Eli Gotowanie
Paszteciki do czerwonego barszczu 206

krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 133

brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły się dopiero w następnym miesiącu razem ze zbożami. Przepisy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki Gordona Ramsay’a 120

pierwszy rzut jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja słodka z serkiem śmietankowym i dżemem truskawkowym zaserwowana małej Tosi oraz wersja z pieczonym kurczakiem, startym żółtym serem i sosem czosnkowym, zaserwowana małżonkowi, który bez mięsa obiadu sobie nie wyobraża. Naleśniki Gordon'a Ramsay'a 300ml mleka 2 jajka 125g mąki pszennej 30g rozpuszczonego masła Mleko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rosół 239

roku proponowałabym jednak bulion warzywny, na który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli

Przepysznik - BLW i nie tylko
La Tomatina i zupa pomidorowa 138

pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Pomidory dobrze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Udka w sezamowej panierce. 94

Udka zazwyczaj pieke w rękawie, wcześniej je marynując. Tym razem postanowiłam to zmienić .Zamiast rękawa  - sama brytfanka i wyszło równie smacznie. Zatem polecam ;-)   Składniki; 3 uda z kurczaka 2 łyzki sezamu   Marynata; 3 łyzki pikantnego keczupu 3 łyzki sosu sojowego 2 łyzki oleju sól, pieprz 2 łyzki płynnego miodu łyzeczka papryki w proszku       Mięso

Radość kipiąca uśmiechem.
Polecane książki kucharskie: 50 przepisów klasyki włoskiej w formie komiksu czyli Krój, gotuj, wow! 176

Krój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna

WojnaNaSmaki.pl
Cukinia z kalafiorem na ostro 144

mały kalafior 1 ser mozzarella 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól, pieprz świeżo mielony kilka listków bazylii Wykonanie: Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie pokroić w kostkę posypujemy lekko solą dostawiamy

kgwjanczewo
Sposób na przesoloną zupę 99

cukru, gdy przesolimy bulion, dobrym rozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane białko, które później wyciągamy. Zasady gotowania zup: włoszczyznę trzeba gotować zawsze w naczyniu przykrytym i nie za długo, kurczaka i wieprzowinę lepiej gotować wkładając je do zimnej wody, zupy solimy na końcu gotowania ( kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i zupa może zrobić się za słona

Smaczne Potrawy