Mazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak
Smakołyki BerenikiDrodzy Odwiedzający :)Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam serdeczne życzenia - dużo spokoju i harmonii podczas świątecznych przygotowań, wspaniałej atmosfery w dniach świątecznych, dużo uśmiechu i radości, pięknej pogody za oknem i oczywiście wielu udanych wypieków.Słodkich Świąt
Smakołyki Berenikisokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę twardą
W kuchni Karmel-itkirozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr.Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz.Nie, nie będę się dołować paskudną pogodą!Zapraszam na kolejną propozycję iście wielkanocną.W tym roku zaszalałam, aż nie zdąże wszystkich przepisów opublikować!Pocieszam się tym, że jeszcze tydzień po Wielkiej Nocy jest bardzo świąteczny, postaram sięwięc nadrobić zaległości i dodać pozostałe potrawy. GALARETKI
W kuchni Karmel-itkiHasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :] JAJKA
W kuchni Karmel-itkijedzą jajka.Pomysł zainspirowany zlepkiem różnych innych pomysłów na tę pastę z blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów/ 10 jajek 12 suszonych pomidorów 1-2 łyżki oleju od suszonych pomidorów (można zastąpi majonezem) ewentualnie sól
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj podaję Wam przepis na kolejne Wielkanocne danie, w dietetycznej wersji. Zamiast kalorycznego majonezu wykorzystałam serek homogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :) JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM Składniki: - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - szczypiorek - serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy - sól, pieprz Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem
Zgrabne Gotowaniezmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta
Blondynka GotujeZdrowych, smacznych i uśmiechniętych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa życzy Wasza Blondynka :) Wesołych Świąt Kochani
Blondynka Gotujemogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż autorka tego przepisu, który pochodzi z Kwestia Smaku. Moje dziecko uwielbia czekoladę z orzechami, a w mojej szafce mam pierwszej jakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej, że chęć
Blondynka GotujeMiodownik był jednym z ciast na naszym wielkanocnym stole. Miodowe placki przełożone kremem waniliowym. Pycha. Ciasto należy przygotować 2 dni wcześniej, co w przypadku świątecznego natłoku innych czynności, które musimy wykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne. Przepis znalazłam
coolinarnastrefa.blogspot.comJedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy faszerowac je pieczarkami i szczypiorkiem. W ten sposób przygotowane , kojarzą mi sie z nadejściem wiosny :) Bardzo lubię ten okres , jest taki optymistyczny i radosny
Słodkości i nie tylkoLubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne
Słodkości i nie tylkoZbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie.Składniki:- 3/4 szkl. zielonej soczewicy- 2 czerwone cebule- 4 ząbki
Słodkości i nie tylkowielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza