wielkanoc - 15663 przepisów (strona:221/1045)

Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 149

najbardziej podoba :). Moje bożonarodzeniowe ulubione smaki to: - bakalie - mak - świąteczne ciasteczka. Ok. Powiecie, a gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka

Mania Wypiekania
Chrzanowa sałatka z kurczakiem 875

Sałatka kojarząca się z Wielkanocą, bo smakuje jajkami i chrzanem:). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by zrobić ją na Boże Narodzenie ! Kurczaka można z powodzeniem zastąpić dowolną szynką. Ostrość można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej chrzanu. 500g filetów z kurczaka 6 jajek 1 puszka kukurydzy 300g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 5 łyżeczek chrzanu 2-3 łyżki majonezu

Szefowa kuchni
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 133

taka wersja typowo bożonarodzeniowa, a wcale nie jest powiedziane, że tylko na te święta się sprawdzą. Wystarczy zastosować inny kształt i z powodzeniem możemy tworzyć dekoracje na Wielkanoc. I nie tylko na święta! Sprawdźcie moje propozycje! Ozdoby z suchej porcelany mogą stanowić niepowtarzalną dekorację, a zastosowań jest naprawdę cała masa!   Oto kilka moich propozycji: Zawieszki na choinkę jako samodzielna

Kolorowy Przepisownik
Makowiec mojej babci 1190

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 147

magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Keks 110

schnie. Można go długo przechowywać, a w razie gdyby trochę obsechł można go nakłuć patyczkiem i lekko zwilżyć kilkoma łyżkami mocnej herbaty. Ostatnio słyszałam, że niektórzy pieką keksa na Wielkanoc, ale w mojej rodzinie jest to pozycja zdecydowanie bożonarodzeniowa. A jak jest u Was? Dla kogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki

Mania Wypiekania
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 147

moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta

wegujemy
Śledź expresowy 875

rozpoczął jeszcze tarła. Polacy od wieków kochają śledzie dlatego w czasie świąt ryb tych nie brakuje na stole. Ze śledziem związana jest Wigilia, wielki post i adwent oraz Wielkanoc. A oto i przepis,  śledź, który moja mama obowiązkowo robiła na każdą domówkę ☺  Składniki: -6 solonych filetów śledziowych   -mleko -jedna cebula sałatkowa -4-5 korniszonów -3 ugotowane

Kulinarne przemyslenia
Lekko świąteczne brownie 156

się w moim rodzinnym kraju, ale w Danii sezon na żurawinę trwa zatrważająco krótko. Kiedy się więc już w sklepach pojawia, kupuję kilka kilogramów i mrożę, żeby aż do Wielkanocy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tym roku właśnie się zaopatrzyłam w kilka woreczków, co oznacza, że od razu musiałam coś z nią przygotować. W końcu zdążyłam się już porządnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 176

jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch

pieprzny smaczek
Morszczuk w sosie chrzanowym 87

przy piątku rybka, a ponieważ Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, wypróbowałam bardzo świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: • 4 duże filety z morszczuka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sos chrzanowy • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego • 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml • 1 łyżeczka

To co kocham
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 138

kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć

To co kocham
Białe kiełbaski z pieczarkami 196

Białe kiełbaski z pieczarkami i cebulą ... dzięki tym 3 składnikom wyczarujesz pyszne danie. Idealny pomysł na niedzielne śniadanie a już obowiązkowo to jedna z potraw na Wielkanoc :) Składniki na 4 porcje: ok. 10 szt. cienkich białych kiełbasek - u mnie surowe ok. 200g pieczarek 1 czerwona cebula sól, pieprz ostra lub słodka papryka - większa szczypta 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżki masła

Alutka-Gotuje
K- jak Kindziuk 185

tradycyjnej Litwie. Warto spróbować, chociaż okres czekania jest długi, bo nawet pół roku, ale jeśli mamy warunki ku temu aby go przygotować i chęci, warto spróbować, będzie idealny na Wielkanoc

Gotuję Testuję
Ciasto czekoladowe z marchewki i bakalii. 150

Zbliża się Wielkanoc, dla jednych talerzowa swawola, zaś dla innych czas wyrzeczeń i ograniczeń. Znam też takich dla których okres świąteczny to czas frustracji, ponieważ wiele sobie odmawiają. Jednak tak wcale nie musi być, wiadomo że wszystko zależy od umiaru, ale można też stworzyć potrawy z korzyścią dla siebie i innych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole

Dieta moja pasja