warzywa - 14856 przepisów (strona:832/991)

Gołąbki wg Babci Basi ( z koperkiem) 170

Jak to dobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z papryką 185

Nie ma prostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała

Buniabaje w kuchni
Topinambur na rumiano 171

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z kminkiem-oprószana 149

Wydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam

Buniabaje w kuchni
Papryki faszerowane mięsem , kaszą gryczaną i grzybami 152

Podliczyłam przepisy na faszerowane papryki ( na ciepło) i wyszło mi , że jest to 15 przepis . Robiłam z mięsem i ryżem , mięsem i kaszą jaglaną, w sosie

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane tymiankowym kurczakiem 151

Co zrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne

Buniabaje w kuchni
Puree z kalafiora w pomidorach 213

Tak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3

Buniabaje w kuchni
Zimowe prawie ratatouille wg Buni 152

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego

Buniabaje w kuchni
Faszerowana mała główka kapusty 146

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zawsze ,, chodził"

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym 190

To już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym

Buniabaje w kuchni
Mega pomidor faszerowany + sos z parowara 154

Do tej pory wydawało mi się, że pomidory ,, Bycze serca" są olbrzymie . No to teraz spotkałam mega olbrzymy. Jedna sztuka starczy mi na obiad dla

Buniabaje w kuchni
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem 212

Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem 171

Gotowałam kapustę na jarzynkę do obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego

Buniabaje w kuchni
Leczo z pulpetami 225

I jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu

Buniabaje w kuchni
Orzeźwiający koktajl z ogórkiem 122

Kto powiedział,że koktajle mają być tylko na słodko? Nie miałam pomysłu na śniadanie więc wymyśliłam ,że wypiję coś takiego. I powiem że gasi pragnienie oraz

Magiczne Życie Marty