Dwa tygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to
Bernika - moj kulinarny pamietnikGdy za oknem plucha, zimno, ze ma się wrażenie ze najlepiej zapaść z sen zimowy, wtedy nachodzi mnie ochota na coś kolorowego, iście wiosennego, rozgrzewającego i
Bernika - moj kulinarny pamietnikWedług życzenia, dzisiaj kapusta wigilijna. Jest to jedno z dań które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoj ą wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew
Zabawa smakiemDzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że
Smaki EdytyDzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas
Smaki EdytyNastępny przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora
Buniabaje w kuchniNie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje
Buniabaje w kuchniSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego
Buniabaje w kuchniNajczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj
Buniabaje w kuchni