Dzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoj ą wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikMarynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew
Zabawa smakiemDzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że
Smaki EdytyDzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas
Smaki EdytyNastępny przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora
Buniabaje w kuchniNie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje
Buniabaje w kuchniSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego
Buniabaje w kuchniNajczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj
Buniabaje w kuchniPrzeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam
Buniabaje w kuchniNowalijki wykorzystuję we wszelkiej postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście
Buniabaje w kuchniZdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego
Buniabaje w kuchniTak to już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce
Buniabaje w kuchni