warzywa - 14856 przepisów (strona:816/991)

Pikle wielowarzywne 175

Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa 277

Bez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka warzywne galaretki 245

Jakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapusta zasmażana 296

Kapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew

Zabawa smakiem
Zupa warzywna 272

 Dzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że

Smaki Edyty
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i nie tylko 561

Dzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas

Smaki Edyty
Liście z kalafiora mrożone na jarzynkę 206

Następny   przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora

Buniabaje w kuchni
Drugie życie rzodkiewki 239

Nie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje

Buniabaje w kuchni
Szpinak w dziugasowym koszyczku 189

Szukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego

Buniabaje w kuchni
Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną 211

Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj

Buniabaje w kuchni
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 254

Przeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam

Buniabaje w kuchni
Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście 243

Nowalijki wykorzystuję we wszelkiej postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście

Buniabaje w kuchni
Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami 198

Zdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 222

Tak to już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce

Buniabaje w kuchni
Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce 207

Odmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania