podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)minut. Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym sosem. Dokładnie wszystko wymieszać
O kuchni z uczuciemsezonowych: truskawki, maliny 4-5 łyżeczek płatków róż ucieranych z cukrem * Do podania: lody * - możesz pominąć w przepisie płatki róż (ja mam to szczęście je posiadać), w ich miejsce dodaj do owoców cukier (do smaku) oraz 1 - 1,5 łyżki mąki kukurydzianej. Wykonanie: Wszystkie składniki na crumble umieść w misce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż blaszkę(...)czasie umyj i oczyść owoce. Podgrzewaj na patelni na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Dodaj do całości płatki róż, wymieszaj, odstaw. W przypadku, gdy nie używasz róży, dodaj do owoców cukier oraz mąkę kukurydzianą. Postępuj dokładnie tak samo. Na talerz wyłóż owoce, posyp obficie crumble, ułóż na wierzchu ulubione lody. Smacznego
Garniec Magalieszklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu po ½ łyżeczki majeranku, słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru. ½ cebuli sól do smaku 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmia
Zakamarki mojej kuchniłyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi i miksujemy. Dodajemy 2 łyżeczki skrobi – mieszamy. Udka
mojewypiekiinietylkojajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka zawinięta w lodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ(...)porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis
KucharzycaSzybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage(...)Składniki na 6 porcji: 7-8 łyżek jasnego brązowego cukru 700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić
Mała Cukierenkaowocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów 4 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego(...)przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
karmelowygotowe. Niby “zdrowe” śniadanie i do tego mega wygodna sprawa, ale czy takie płatki są na pewno zdrowe? Skład takich „kupnych” płatków: mąki [pszenna pełnoziarnista (31,5%), ryżowa], cukier, olej palmowy, skrobia kukurydziana, glukoza, syrop glukozowy, maltodekstryna, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforan trójsodowy), emulgator (lecytyna sojowa), barwniki (karmel amoniakalny, annato), aromat, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli). Substancje wzbogacające: witaminy(...)zdrowotnych. Dlatego szukałem jakieś zdrowej alternatywy, aby po pierwsze, było szybkie do przygotowania, a po drugie musi im smakować! Po kilku próbach udało się zrobić chrupiące, pachnące cynamonem paleo płatki śniadaniowe cini-minis. Nie zawierają cukru, są bezglutenowe, można je przechowywać do tygodnia czasu. Smakują świetnie, a dzieciaki nawet się zbytnio nie zorientowały, kiedy zamieniłem im ich płatki na własnoręcznie
PaleoLifecukier puder umieść w misie i ubijaj nieustannie przez 10min. na najwyższych obrotach. 3. Kiedy masa zrobi się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. 4. Dodaj płatki oberwane z 20 kwiatów stokrotki i dokładnie wmieszaj w masę. 5. Podziel masę na pół. 6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki : 1 duże jabłko jajko 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy do smażenia Przygotowanie : Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze
Proste Potrawymarynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka 3,2% 100 g białej czekolady Dekoracja; kakao do oprószenia płatki białej i ciemnej czekolady masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania Ciasto; Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem(...)czekoladowy; Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą, mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, mieszać aż sos, zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi. Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady. Podawać od razu
Wanilia i KardamonKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g1/2 szklanki1/2 szklanki1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko
głodny alergik