DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 259ąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła 1 całe jajko+1 żółtko skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na nadzienie serowe: 200g mielonego twarogu 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 białko Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dodatkowo kilka brzoskwini z puszki Wykonanie: Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego
Walijskie Pichcenie
Sernik mocno malinowy 257Moje Bistro '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 żółtko Składniki na masę serową: 250 g malin 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnicy 100 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% sok z 1/2 cytryny nasionka z 1/2 laski wanilii 4 duże jajka 1 pełna szklanka drobnego
My Culinary Art
Galaretka z czarnej porzeczki 265szypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka zawiera dużo naturalnych pektyn, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, serów, twarogów, naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym ugotowałam bardzo aromatyczny kompot. Składniki: owoce czarnej porzeczki
na moim stole...
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 248budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami lub ciastek z gruszką i twarogiem . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy 1,5 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru cukier puder maliny do dekoracji Ciasto podzielić
Ugotować
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 194nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy miętą
Ciastka - domowe słodkości
Malinowe tarteletki 214tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka
Ciastkozercy
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 201blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek galaretki, każdy biszkopt
Rozpustne gotowanie
Sernik Agnieszki. 199sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiaderku 0,75 l mleka 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao
Rozpustne gotowanie
Naleśniki- przepis podstawowy. 370chwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się bardziej chrupiące, zresztą to też jest rzecz gustu. Smarujemy np. twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem i zwijamy w ruloniki lub składamy w rożki, czy trójkąty i gotowe
Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką. 196uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka Buraczki myjemy, umieszczamy we wrzątku
Rozpustne gotowanie
Rumuński sernik. 234SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być
Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 231ciasta filo z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego
Rozpustne gotowanie
Kluski leniwe. 480najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na porcję ;) Składniki na kluski leniwe: 250 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 jajko około 3/4 szklanki mąki szczypta soli DO PODANIA: roztopione masełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao
Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 169CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 2 żółtka NADZIENIE: 300 g puree z dyni ( tutaj przepis ) 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być też ricotta) 2 jajka 125 g brązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu
Rozpustne gotowanie
Sernik królewski z jagodami. 231stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski. MASA SEROWA: 1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód Gdy spód sernika się piecze
Rozpustne gotowanie