twaróg - 6936 przepisów (strona:205/463)

Sernik piernikowy 218

wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.     Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany

sama złodycz
Sernik z Masą Krówkową Orzechową 237

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na który wysypałam spód ciasteczkowy,który ugniotłam łyżką i wstawiłam tortownicę do lodówki na około 30 minut.MASA SEROWA:750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków)2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego3 jajka1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej(...)łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, która ma bardzo drobne oczka. Następnie zmiksowałam go z cukrem. Potem wbijałam jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Po każdym jajku przemiksowałam masę. Dodałam ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksowałam. Następna w kolejności była kremówka i mąka ziemniaczana. Starałam się nie miksować zbyt długo

Blondynka Gotuje
Sernik z bananami 159

Sernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu.Inspiracja od E. Wachowicz.Przepis jest na dużą blachę.- 1,5 kilo zmielonego twarogu- 600 g dojrzałych bananów- 1,5 szklanki miodu- 150 g wiórek kokosowych- opakowanie cukru wanilinowego- szczypta soli- bułka tarta i odrobinę tłuszczu do wysmarowania blachy.Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.Twaróg zmiksuj lub zmiel razem

Pasje Jolki
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 301

smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach.  składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek(...)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej

Bon Appetit Małgorzaty
Deser sernikowy z wiśniami 109

składniki: 0,5 kg twarogu sernikowego 2 czubate łyżki margaryny 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1-2  szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 2 budynie waniliowe 2 paczki herbatników  pół aromatu rumowego około 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały

Bon Appetit Małgorzaty
Kluski leniwe na bazie z ziemniaków 206

różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę(...)Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch. Kluseczki podawać z cukrem albo z bułką tartą. Kluski leniwe

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 137

szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 200 g świeżego szpinaku 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania sól i pieprz Składniki na sos: 150-200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki kilka listków(...)blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta z awokado z dodatkiem czosnku niedźwiedziego 175

wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :) Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe) 5 jajek ugotowane na twardo do 200 g białego twarogu 1 ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku dzikiego szczypiorek sok z poloły cytryny pieprz (możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam) dodatkowo: do dekoracji plasterki(...)cytryny, parę oliwek oraz szczypiorek Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość

Bon Appetit Małgorzaty
Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem 125

moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-PSkładniki na obiad dla 4 osób:8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %szklanka mleka2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperialszczypiorekkilka liści czosnku niedź.średnia cebulasól i pieprzrzeżucha do dekoracjiZiemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 141

wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 172

twarogu3 łyżki śmietany 12 %sól i pieprzsos:1 łyżka ocet jabłkowy1 łyżka oliwyświeżo mielony pieprzSos: ocet jabłkowy mieszamy z oliwą. Buraka i ogórka kroimy w cienkie plastry. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz drobno posiekaną papryczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plasterki buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek. Buraczki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Talerz dekorujemy świeżą natką

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 163

Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :) Składniki na kluski: 80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych) 2 marchewki 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania sól i pieprz Składniki na pesto na oko: 1 wiązanka czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni(...)ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Twarożek z młodą pokrzywą 156

poparzenia w język  konieczne jest sparzenie pokrzywy wrzątkiem i drobne posiekanie z dodatkiem soli. Dla bardziej strachliwych polecam moździerz ;) Składniki: 200-250 g białego, chudego twarogu 4 łyżki kwaśnej, więjskiej śmietany 1 pęczek młodek pokrzywy sól, pieprz Pokrzywę myjemy, osuszamy. Drobno siekamy z odrobiną soli. Mieszamy z twarogiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Twarożek

Bon Appetit Małgorzaty
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 230

makowa: 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa 2 ubite na sztywno białka 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa: 400 gram twarogu chudego 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, ja użyłam tej: kandyzowana skórka 3 żółtka 1 ubite na sztywno białko 1 kieliszek malibu 2-3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka stewii(...)stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite

Mango Papaja
Sernik z wiśniami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 349

Naprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? Sernik z wiśniami Drukuj przepis Składniki250g serka mascarpone500g twarogu150g cukru5 jajek1 cukier

CoolinarniePL

Proponowane wyszukiwania