Torcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie
Kuchnia MagdaLenyIdealne danie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na
Calzonella.comDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel
Pani domowaLato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik
Ostra na SłodkoCiasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami
Smakuje zdrowoTorcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik
Smakołyki Asiproszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież(...)truskawki też są zdrowe ;-) Składniki: 1 szklana mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia (minimalna ilość) Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki
Walijskie Pichceniewykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut. Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry curd i przykrywamy bezą. Podajemy z dodatkową porcją masy truskawkowej. Z podanej ilości składników wychodzi 5 gigantycznych
sama złodyczłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je przez co najmniej godzinę w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Beza: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu (u mnie truskawkowy) 3-4 łyżki kaszy manny(...)delikatnie mieszamy do momentu aż połączy się z pianą. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny (wchłonie sok z jagód) i rozkładamy jagody. Na jagody wykładamy pianę z białek. Pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściełyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!) 6 łyżek cukru szczypta soli Jak zrobić ciasto ,,Truskawkowa Chmurka" ? Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia galaretki z truskawkami . Wodę zagotowujemy, dodajemy galaretki truskawkowe i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia się. Galaretkę studzimy i dodajemy do niej truskawki, jeżeli(...)będą odczuwalne krysztaliki cukru. Na papierze do pieczenia obrysowujemy ołówkiem formę do pieczenia, w której piekliśmy ciasto. Na papier wykładamy ubite białka i równamy do wymiarów odrysowanej formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7-8 min, aż beza zrumieni się (należy uważnie obserwować, aby nie spalić). Po tym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni
Kuchnia Łukaszaskładniki na spód wielokrotnie sprawdzony już wcześniej, żebyście nie musieli zębów łamać PS. tartę można zrobić również w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast kruchego spodu wystarczy zblendować herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem. Tarta z kremem truskawkowym składniki na tortownicę 20 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki 80 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko
RelaxtimeDzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki
kruche babeczkimąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki cukru 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy MASA BUDYNIOWA 800 ml mleka 3 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru BEZA 4 białka 120 g cukru szczypta soli 1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym DODATKOWO 5-6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru cukier puder do posypania(...)lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki. Zasypujemy cukrem
Alle Dobre!żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem z mascarpone: śmietanka 36% 500 ml, serek mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób(...)przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia. Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy
kulinarne odsłony patiktóra bardzo podnosi smakowitość tortu i przełamuje jego delikatną strukturę. To kolejny wypiek całkowicie przygotowany bez dodatku cukru. Biszopt pieczony na ksylitolu, uprzednio zmielonym na mączkę udaje się wspaniale. Krem bez problemu osładza ksylitol, a dżem z domowe spiżarni jest również bez dodatku cukru. Polecam wszystkim, którzy muszą wykluczyć ze swojej cukier ze względów zdrowotnych(...)łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!