Sezon truskawkowy w pełni, a dla nas najszybszym sposobem na nacieszenie się truskawkami jest truskawkowy koktajl! Szybki, super smaczny i orzeźwiający w upalne dni! Idealny! Każdy ma swój sposób na koktajl i swoje dodatki! My najczęściej korzystamy z maślanki i kefiru, ale zdarza się też użyć jogurtu naturalnego! Czasami zdarza nam się dodać do koktajlu jakieś dodatki - owoce(...)banan. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jesteśmy ciekawi jakie są wasze ulubione sposoby na koktajl truskawkowy? Z rozmów na FB polecaliście dodać ananasa - z chęcią spróbujemy tego połączenia! My dajemy dużo truskawek, a mało maślanki czy kefiru, ew. trochę cukru/ksylitolu czy miodu do dosłodzenia! Tak lubimy najbardziej! Składniki: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 - 3/4 maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
Plate of Joydzisiaj znowu truskawkowo Zapraszamy na tartę z mascarpone i galaretką truskawkową – posmakuje każdemu Składniki na ciasto: - 260 g mąki pszennej - 140 g masła - 100 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 jajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody(...)jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną
Kuchenne Wariacjesłowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno(...)mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, dla cierpliwych, ale nie pracochłonne. Bardzo polecam! :) Składniki na truskawkową galaretkę: 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem(...)śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwyCiasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec aż patyczek będzie suchy i nie będzie lepił się ciastem od 40 do 60 minut. Uwaga: 1.Ciasto jest mocno truskawkowe i wilgotne, sprawdzając patyczkiem czy się upiekło wybieraj miejsca gdzie nie było truskawek; 2. Ciasto przy samych truskawkach będzie mocniej wilgotne, nie jest to sygnałem, że ciasto się nie udało
KreatywnePinyskładniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej wykonanie masy serowej: Galaretki rozpuszczamy w misce w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier(...)ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki Gdy masa serowa stężeje, układamy na niej truskawki i zalewamy chłodną galaretką truskawkową
Domowy Smak JedzeniaSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów Masa serowa: 1 kg sera mielonego 400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka(...)truskawek na spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty. Przygotowujemy masę serową. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się
W kuchennym oknie Ewyblaty. Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g); 3 galaretki truskawkowe; 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek; 1 szklanka pokrojonych truskawek; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały(...)wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się nam przekroi następnego dnia
In my kitchenJako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam(...)półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania Dno tortownicy (moja ma 25 cm średnicy) wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dać tortownicę do lodówki. Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka masa, dodać cukry i przez chwilę jeszcze zmiksować. Galaretkę
pink envelopeTruskawkowy sezon zainspirował mnie do przygotowania tychże truskawkowych słodkości. Jest to moja wariacja na temat kopca kreta w wersji mini. ciasto: 1 szklanka cukru 3-4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych
Jadło i czytadłofrużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort smarujemy
Salonik smakówSkładniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można(...)kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny
Przepisy i porady kulinarnetruskawki, więc postanowiłam zrobić błyskawiczny chłodnik, który smakuje obłędnie! Dodatkiem do tego mogą być ciastka pełnoziarniste belVita. Potrawa jest wyśmienita i polecam każdemu! A bita śmietana zanurzona w kremowym truskawkowym chłodniku rozpływa się w ustach. Do tego wygląda obłędnie, mimo, że ja do mistrzów fotografii nie należę! Polecam Składniki na 4 porcje: - 450 g truskawek; - szklanka maślanki(...)gładką masę. Dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy i wszystko razem wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. 1/3 odłożyć, a 2/3 dołożyć do masy truskawkowej, którą ubić z śmietaną. Do miseczek nakładać porcję chłodnika, udekorować bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów, listkami melisy. Podawać z ciasteczkami! Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.plTruskawkowe kuleczki deserowe, to wspaniały deser dla najmniejszych domowników. Jest nie tylko smaczny, ale co ważniejsze przy jego tworzeniu mogą czynnie uczestniczyć nasze małe skarby. Moja ukochana kruszyna świetnie się przy tym bawiła. A mi, aż serce rosło patrząc na tą wspaniałą, śliczną, uśmiechniętą buzię. Która później była pełna truskawkowych kuleczek ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu, bo mała kuchareczka nie chciała(...)łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie: W blenderze rozdrabniamy ciasteczka. Dodajemy następnie mleko i truskawki. Tak przygotowaną masę oddajemy w ręce małemu kucharzowi, który tworzy z niej truskawkowe kuleczki. Podajemy posypane cukrem pudrem. Nie liczy się kształt, i wielkość kuleczek, ale zabawa jaką daje ich tworzenie! Smacznego
Słodkie okruszkiciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami. Pieczemy biszkopt. SKŁADNIKI: 2 galaretki np. agrestowe 1 i 1/4 l wody 2 śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek 1/2 kg. świeżych obranych truskawek WYKONANIE: zagotować wodę, rozpuścić dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą(...)galaretkę agrestową wylać masę na biszkopt truskawki pokroić wzdłuż na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej zalać tężejącą galaretką truskawkową Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę
Kuchnia Beaty