Lilcia wyjechała na zieloną szkołę i zostałam sama w kuchni. W zamrażalniku pozostały mi jeszcze resztki mrożonych truskawek, które postanowiłam zużyć, żeby zrobić miejsce na nową dostawę. Mrożone owoce są lepsze do lodów, łatwiej i szybciej się je robi. Ze świeżych będą równie pyszne, tylko zrobienie ich dłużej potrwa. Czekoladowa płytka została zrobiona w weekend przez Lilcię. Idealnie(...)ozdobienia lodów. Lody nie są zbyt dobrym obiektem do fotografii, niestety szybko się topią więc nie było czasu na odpowiednie ich ułożenie. Składniki : 0,5 kg mrożonych truskawek 500 ml śmietany 36 % 100 g drobnego cukru 0,5 cytyny (wycisnąć z niej sok) Przygotowanie: Mrożone truskawki zmiksowałam, wlałam do nich śmietanę
Lili w kuchnicukiernikami lub kucharkami. Nie zawsze tak jest. Dzisiaj opiszę wam historię tortu, który robiłam razem z Lilcią na swoje urodziny. Tort, który sobie zaplanowałyśmy zrobić to Tort Biała Truskawka z bloga Moje Wypieki . Jak zapewne zobaczyliście te dwa torty różnią się zdecydowanie. Niestety podkład pod tort który miałyśmy był za mały i bita śmietana z boków zaczeła(...)zaczełeły pracować na całego i kazałam jej się nie przejmować, bo przecież na górę tortu pójdzie jeszcze dekoracja. Lilicia zaczeła na bokach zdobić go bitą śmietaną, a ja kroiłam truskawki i co w efekcie z czegoś co mogło być niewypałem, choć bardzo smacznym otrzymałyśmy niezwykły tort. Gorzka obręcz wprost cudownie współgrała z kremem z bitej śmietany i czekolady
Lili w kuchniBardzo dobry pożywny koktajl Składniki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka soku marchewkowego - 2 banany - 1 jabłko - 5 truskawek - 1/3 łyżeczki kurkumy - cukier do smaku - dwie duże kostki czekolady białej z truskawkami Sposób przygotowania 1. - Do wysokiego pojemnika dać pokrojone jabłka banany Wlać mleko sok marchwiowy Wszystko zmiksować blenderem pod koniec miksowania dodać kurkumę i truskawki Zmiksować aby zostały(...)truskawek większe kawałki według potrzeb dosłodzić - Koktajl przelać do pucharków ozdobić startą białą czekoladą
W królestwie smaków Beatyszklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto: 1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach(...)Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki
Ciastka - domowe słodkościłyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 100 - 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 6 łyżek oleju szczypta soli 400 g truskawek bułka tarta - do obtoczenia truskawek Przygotowanie: Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy(...)zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Rada: Sekretem muffinów by były mięciutkie i puszyste w środku, a na zewnątrz lekka
Ciastka - domowe słodkościPopularny, angielski deser składający się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez. Znany już w XIX w. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga czasu. Rozkosz dla podniebienia! Polecam ;) Składniki: (na 4 porcje) 400 ml śmietanki kremówki 30% 350 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru pudru kilka pokruszonych bez Przygotowanie: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dalej miksując wsypać przesiany cukier puder. Truskawki(...)umyć, odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do 4 pucharków/ szklanek nakładać naprzemiennie pokruszone bezy, bitą śmietanę oraz pokrojone truskawki. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniegustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę
Mała Cukierenkazapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy wodę(...)wodę różaną. Całość gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Syrop powinien być dość gęsty. Przecedzamy kompot przez sitko (chyba, że lubimy mieć w nim truskawki) i studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przelewamy do szklanek kompot i uzupełniamy zimną wodą. Dekorujemy miętą
Mango Papajacotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. Muffiny z czekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ostudzone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę
Mała Cukierenkagustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić(...)być w temperaturze pokojowej: 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę
Mała Cukierenkasuchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać(...)szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą (w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić
kulinarnyswiatdomimiksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy (dosłownie tylko do połączenia się składników). Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim biszkopt, na każdym krążku z masą układamy pokrojone truskawki. Wierzch również dekorujemy truskawkami
Domowy Smak Jedzeniapoziomkami i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z melisą i truskawkami. Inspiracja Kucharnia . Panna cotta z melisą i truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje dla 4 osób Składniki: 440 ml śmietanki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 5 gałązek melisy 1/4 filiżanki(...)cukru 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Listki melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła melisowym smakiem
Kulinarne przygody Gatityciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej(...)Kupiec, 5 średnich buraków, 200 g truskawek, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanego tymianku, oliwa, sól i pieprz do smaku. Do podania: pokrojone truskawki, 2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli, ocet balsamiczny, kilka plastrów buraka. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć
SzczyptaSmaQ