truskawki - 19264 przepisów (strona:1014/1285)

Tort biszkoptowo - czekoladowy ze śmietaną i owocami 76

przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałą śmietaną. Udekorować z wierzchu pozostałymi owocami. Boki oprószyć kakao. Ja użyłam zestawu form do wypieku ciast z nadzieniem. *mogą być inne owoce sezonowe, maliny, truskawki, morele, brzoskwinie – duże owoce trzeba pokroić zastawa

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 89

oraz daniami. Do sera pleśniowego Bleu Village zaproponował Château Partarrieu Sauternes 2006 (49,99 zł). Bardzo udane połączenie i bardzo smaczne wino. W winie dominują aromaty słodkich owoców – moreli, truskawek, miodu, rodzynek, karmelu. Wino pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje. Szynka Bajońska- Jamon de Bayonne - bardzo dobrze smakowała z Terres Nouvelles 2012 Bordeaux (17,99 zł) wino pochodzi z certyfikowanej

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 101

wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie na chłodne zimowe dni 7 - Borgoña: koktail z czerwonego wina, truskawek i cukru

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 107

musem z mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się zawiedzie. Natomiast na pewno

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 135

mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region

królestwo garów
Comber zająca 169

obrać, pokroić w niedużą kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. * truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie zastawa

królestwo garów
Kokosowo migdałowe placuszki :) 153

Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po łyżce masy. Smaż po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawaj z truskawkami :) Słodyczy placuszkom nadaje słodziutka maca oraz mąki: kokosowa i migdałowa

Zdrowie na języku :P
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 198

chwilę będzie wrzesień i dzieci pójdą do szkoły. Czy tylko mi ten ciepłe pory roku tak uciekają? Za chwilę maj. A jak maj to rabarbar, botwinka, szparagi. Truskawki, na które czeka się cały rok (jeju, ależ bym jadła!). Jak już są to włącza mi się jakiś smutek dziwny na myśl o tym, że za chwilę ich nie będzie. Tymczasem witam

bistro mama
Ucierane z truskawkami pod kruszonką 131

Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 15 dag cukru 1 łyżeczka

Apetyczna babeczka
Panna cotta kokosowa 160

składniki 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietanki 30% 4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu)  laska wanilii do podania Mus z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin przygotowanie Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, łyżeczka lub nożem wyskrobać ziarenka

Stare Gary
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 194

Idzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, z których wyjaławialiśmy się całą zimę. Nie przegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami

GRUBY WAŁEK
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 107

szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)  Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy

Kuchnia po mojemu
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 126

kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki. Do 3/4 szklanki zagotowanej wody dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Kisiel domowy truskawkowy. O niebo lepszy niż kupny 154

nimi zrobić - domowy kisiel to bardzo dobra opcja. Nie wymaga czasu ani wysiłku, a truskawkowa, uśmiechnięta gęba tych najmłodszych - bezcenna. Składniki (na 4 małe miseczki): ok 3/4 kg truskawek 2-3 łyżki cukru - może być trzcinowy (ilość w zależności od dojrzałości owoców) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte, pozbawione ogonków owoce kroimy na ćwiartki. Wrzucamy

Kuchnia po mojemu
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 175

galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku + miska Tupperware, 4,3 litry szczelnie zamykana + 5 szklaneczek po Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo

Wypisz Wymaluj