zresztą od paru dni. Gdzie jesteś, lato? Mamy czerwiec, dobiega on już końca, ale mało kto zauważył, że to właśnie ten miesiąc. Przemknął niespostrzeżenie. Chyba jedynym objawem były obfitujące truskawki i pojawiające się owoce sezonowe. Właśnie nieprzyjazna i smucąca aura - taka pogoda zdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc
W kuchni Karmel-itkiblendera. Dolewam mleko i miksuję. Jeśli koktajl jest dla nas mało słodki, dodajemy cukru. Na dno szklanki wrzucamy lód, wlewamy koktajl. ** Według mnie, najlepiej do kiwi pasują właśnie truskawki. Jeśli weźmiemy bardzo dojrzałe kiwi, koktajl będzie bardzo słodki, dodatkowo słodyczy nadaje laktoza zawarta w mleku. ** Koktajl jest dość gęsty, a zarazem sycący. Świetnie spełni się w roli pożywnego
W kuchni Karmel-itkiSALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza, które warto zastosować w kuchni
W kuchni Karmel-itkifartuszek i przygotowana, by coś popełnić w kulinarnej sferze. Wierci i wierci, spokoju nie daje. I nie wystarczy tu zwykła kanapka czy też serek wiejski z miodem i truskawką. Niee, chochlik chce czegoś wymagającego zaangażowania, czasu, pomysłu... Po długim i ciężkim dniu w pracy, Karmel-itka lubi zrelaksować się krojąc, siekając, mieszając, wąchając, smakując... Wtedy czuje, że odpoczywa, odcina się
W kuchni Karmel-itkismaczna. Zamrożony, równie dobrze smakuje. W końcu mrożenie to dla mnie najlepszy sposób konserwacji, przechowywania jedzenia. Nie tracimy na wartościach odżywczych, ewentualnie nieco na smaku i konsystencji (dot. głównie truskawek i malin). A jaką radość sprawia przyrządzenie i rozkoszowanie się wiosennym bądź letnim daniem! BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. / własny; / 2 porcje 450 g mrożonego bobu 4-5 ząbków
W kuchni Karmel-itkizłocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem. Raduję się na samą myśl o kwitnących kwiatach i dojrzewających truskawkach. Lato, co zbliżasz się wielkimi krokami. Czuję Cię całą sobą. Tym razem zapraszam na dawkę pozytywnej zielonej energii w postaci chlorofilowego koktajlu, który dobroczynnie zadziała na nasz organizm. Gwarantuję Wam porządne
W kuchni Karmel-itkiZaznaczam, że koktajle zazwyczaj przygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej - 1 banan - kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy wszystkie składniki do blendera, miksujemy, przelewamy do szklanki i gotowe. Smacznego
Zgrabne Gotowaniemuzyki i gier była również mapka, która pokazywała w którym miejscu aktualnie jesteśmy. Dzisiaj już na szczęście zjadłam śniadanie po swojemu, czyli owoce, płatki i jogurt naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki. Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też
Zgrabne Gotowaniepiekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-40 minut. Ja je piekę do momentu,aż nabiorą rumianego koloru. Zamiast jabłek i bananów, można użyć brzoskwinie, borówki amerykańskie, truskawki. SMACZNEGO
Blondynka GotujeNajwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych, bo święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek
Blondynka Gotujekremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy, po czym delikatnie mieszamy z ubitą kremówką. DODATKI: mus z truskawek 100 g cukierków kolorowych typu M&M 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który
Blondynka Gotujewylewam galaretkę. Padało, więc i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka Wykonanie: Zsiadłe mleko, kefir lu śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę w szklance zalać zimnym mlekiem, jak napęcznieje rozpuścić (podgrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce). Ostudzić
Blondynka Gotujeowocami w całości, więc w taki sposób przemycam mu te owoce, których nie chce jeść w całości i popija taki napój szklankami, co mnie bardzo cieszy! Składniki: kilka truskawek świeżych lub mrożonych kilka malin świeżych lub mrożonych 1 banan maślanka cukier do smaku - ja tą linijkę pomijam Wykonanie: Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę dla uzyskania konsystencji jaką
Blondynka GotujeUwielbiam czekoladę, Panna Cotta i truskawki, więc dlaczego tego wszystkiego nie złożyć w jeden deser. Udało się. Wyszło pysznie i ładnie. Dzięki sklepowi internetowemu Garneczki mogłam Wam pokazać czekoladki o ślicznym kształcie. Na poniższych zdjęciach możecie dostrzec jak te foremki idealnie odcisnęły każdy detal na czekoladzie. A wiecie, że wcale nie są drogie? Chcecie takie same albo inne
Blondynka Gotujemój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała je cukrem pudrem i polała zmiksowanymi truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej
Blondynka Gotuje