białości Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć, Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką Piekłam w prodiżu około 60 min. Ciasto wygląda może trochę "zakalcowato", ale smakuje wyśmienicie
Proste Potrawyminut, a jak widać na zdjęciu kolejka była spora. Smaki do wyboru? Bardzo oryginalne i zdecydowanie zachęcające do konsumpcji: Kinder Bueno (idealne dla małych smakoszy J ) Piernikowe z truskawką Mascarpone z czarną porzeczką (na zdjęciu) Snikers Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Malina z winem porto Sorbet mango Oraz klasyczne: Czekoladowe Śmietankowe Truskawkowo – śmietankowe Koszt porcji : 4zł
Kolizje SmakówDziś znowu truskawkowo. Tym razem drożdżówki z truskawkami i kruszonką. A drożdżówki pięknie się prezentują na talerzu Evolution White Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidzięki temu placuszki powstały. Są pulchne, aromatyczne, jak je smażyłam to pachniało na całej klatce schodowej. Zachęcam wszystkich do usmażenia takich placuszków, teraz dodatkowo można podać je z truskawkami. Cynamonowe placuszki twarogowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 2-3 łyżki miodu ja użyłam lipowego firmy miody- polskie do kupienia tutaj - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 3/4 szklanki posiekanych truskawek Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki, oddzielnie suche i oddzielnie mokre i połączyć, odstawić na 1h, następnie wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia i piec ok 15 minut, należy
zdrowa vege kuchniasposób pośredni lub nie, związana jest z jedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy rabarbar, soczystoczerwone truskawki, zarumienione, dojrzałe morele, intensywnie zielony szpinak, wiosenno-seledynowe szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś coś słodkiego ale bez pieczenia. U nas truskawki o dziwo zamiast taniec drożeją, ale na deserek kupiłam. Bo przecież sezon truskawkowy jest tak krótki, że trzeba się nim cieszyć. A takie serniczki szybko znikają i nie trzeba odpalać piekarnika. Serniczek w towarzystwie New Hollis Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitakie jakiego używacie w domu) miód, ksylitol lub inne używane w domu słodziwo domowy sok malinowy (może być inny smak) świeże lub mrożone owoce (u mnie były dziś truskawki) 1/2 łyżeczki zmielonych nasion czarnuszki ( Sprawdź tutaj ) Kaszę jaglaną płuczę na sitku wrzątkiem a potem zimną wodą. Gotuję kaszę do momentu wchłonięcia całej wody, następnie zalewam mlekiem
IzaGotujeodmiany wśród ciast z truskawkami i rabarbarem pojawia się ciasto z persymoną, kaki lub sharonem czyli ciasto piernikowe w smaku i soczyste owoce. Na pewno polubicie i pokochacie ten smak, polecam. Ciasto jest bardzo wilgotne a nawet bym powiedziała że zakalcowate ale jakże pyszne, musicie spróbować. Korzenne ciasto z persymoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienowotwory, choroby serca czy oczu. Wszystkie składniki zawarte w tym prostym soku dostarczą energii i wzmocnią nasz organizm. Składniki (na 2 szklaneczki soku): - 4 sztuki kiwi, - ok 20 dużych truskawek, - ok 20 dużych winogron fioletowych (najlepiej bezpestkowych – inaczej trzeba wyjąć z nich pestki). Wykonanie: Używając wyciskarki SANA z nakładką o najdrobniejszych sitach, wycisnąć owoce powoli, wkładając pojedynczo, starając się
Co na wege obiad?Deser bardzo smaczny i prosty do zrobienia. Możemy go przygotować z różnymi owocami. Ja zrobiłam z owocem granatu, ale mogą być maliny, truskawki i każde inne owoce sezonowe. Składniki: 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Polewa: 100 g masła 3 łyżki
O kuchni z uczuciemPytanie za 100 punktów - co oprócz słodkich truskawek kojarzy się z latem? Czereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć
Powiedz dietom niemasło, wrzucamy płatki fileta, obsmażamy i wlewamy wino, śmietanę i wyciskamy czosnek. Dusimy do zredukowania sosu. Gdy sos jest odpowiednio gęsty wykładamy mięso na sałatę i polewamy sosem. Ubrać truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi
harrisawymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki
Magiczne Życie Marty