truskawka - 16921 przepisów (strona:854/1129)

Koktajl z czereśniami 152

Uwielbiam koktajle z owoców sezonowych. A teraz w czerwcu zajadam się czereśniami i truskawkami. Wczoraj zjadłam 1 kg czereśni w wersji nieprzetworzonej, a dzisiaj zrobiłam z czereśni koktajl. Bardzo Wam polecam przygotowanie lekkiego, nisko słodzonego koktajlu na bazie czereśni i kefiru/ jogurtu bez cukru, albo z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, który można zastąpić również miodem. Uważam, że czereśnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gofry z bitą śmietaną i owocami 248

blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem

Passion of Cooking
CHOCHLA #2 – Magazyn Blogerów Kulinarnych 139

zaprzyjaźnionych blogerek postanowiłyśmy zrobić ‚coś’ fajnego i wydać wspólnie ebooka. Tak oto powstała Chochla. Dziś udostępniam Wam numer 2 naszego magazynu. Znajdziecie w nim produkty sezonowe – szparagi, rabarbar, truskawki i propozycje na grilla. Przyjemniej lektury i miłego dnia ! (By zobaczyć – kliknij na zdjęcie

Moja pasja smaku
Rabarbarowe ciasto ucierane 130

Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem   Składniki: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju - rabarbar   W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie

Kuchenne Wariacje
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 121

Dzień dobry! Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych

Pora coś zjeść
Jagody 102

późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami Przepisy z poziomkami Jabłecznik kasztelański

Wiem co jem
Poziomki 107

Poziomki owocują przez całe lato, a ich owoce są małe i z wyglądu podobne do truskawek. Należą do rodziny różowatych. Kwitną w maju i czerwcu, mają białe małe kwiatuszki. Z powodzeniem można je uprawiać w ogródku, chociaż wtedy owoce nie są tak aromatyczne jak tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń

Wiem co jem
Wiem co jem 112

Dorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne

Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 140

Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Smoothie melonowy z kiwi, limonką i miętą 126

schudnąć dzięki temu parę centymetrów w talii oraz dostarczyć mojemu organizmowi nieco witamin, aby na wiosnę wyglądać świeżo i zdrowo. Osobiście wolę gdy są zrobione z rodzimych owoców typu truskawki, maliny czy jagody. Niestety zimą jest to prawie niemożliwe, chyba że użyjemy owoców mrożonych. Ponieważ wszystkie już zużyliśmy dzisiejszy koktajl zrobiłam z egzotycznych owoców i dorzuciłam trochę świeżej mięty

Wiem co jem
Lody truskawkowo-waniliowe 65

zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się

Wiem co jem
Kolorowy zawrót głowy 104

propozycja jest zupełnie inna. Szalona, kolorowa z czekoladowym akcentem. Mocno nafaszerowana galaretkami. Występuje w nim różnorodność smaków i kolorów. Przeplatają się tu nuty kokosa, mięty, ananasa, limonki, pomarańczy i truskawki. Myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. Świetnie się też sprawdzi jako tort urodzinowy dla naszych pociech. Niedługo będzie Dzień dziecka, może ktoś zechce wykorzystać ten przepis. Smaki i kolory można

Wiem co jem
Lemoniada truskawkowo-pomarańczowa. Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 136

pogoda w każdą niedziele organizujemy piknik u mojej siostry na działce. Moim zadanie jest przygotować coś słodkiego i coś do picia. Na dzisiejszy piknik przygotowałam lemoniadę truskawkowo-pomarańczową. Ponieważ truskawki są jeszcze dość drogie, można je połączyć z innymi owocami. U mnie to są pomarańcze. Takie domowe lemoniady to doskonała alternatywa dla różnych słodkich napojów typu cola za którymi

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 111

jakże pyszna sałatka. W sezonie truskawkowym trzeba ją obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kokosowe knedle z truskawkami 118

niewielki dodatek sprawia, że danie zyskuje od razu nieco egzotyczny wymiar. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu truskawkowego. Mnie z podanych proporcji wyszło 10szt., ale wszystko zależy od wielkości truskawek. Polecam to danie, nie tylko dla dzieci.” Czytaj więcej

Wiem co jem