Składniki: 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów 400 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu typu greckiego 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Dodać dżem. Podgrzać i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić(...)przelać do miski. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami jogurt i miksować. Na końcu małym strumieniem wlać zimną żelatynę. Wymieszać. Masę śmietanową przelać na gofry. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w plasterki. Poukładać na cieście. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki do stężenia. Na ciasto wylać tężejącą masę truskawkową. Przykryć i ponownie włożyć do lodówki
Danka Pichciprzygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce umyć – z truskawek oderwać szypułki a porzeczki oderwać od gałązek. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będą lekko rozgotowane (ok 10-15 minut). Dodać cukier żelujący, całość dokładnie
Szybko Tanio Smacznieświeżych lub mrożonych malin – 300 masy kajmakowej – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy – mięta lub truskawki do dekoracji Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Mascarpone ubijaj przez chwilę a następnie dodaj masę krówkową i ubijaj chwilę na pulchną masę. Biszkopty maczaj(...)przełóż masą kajmakową i borówkami amerykańskimi. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż masę kajmakową i ułóż maliny. Posyp gorzkim kakao i udekoruj świeżymi truskawkami lub miętą. Smacznego ! Artykuł Kajmakowy deser pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEnową nutę! A co będzie potrzebne do wykonania deseru? ( na 6 porcji) 500 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru kryształu 6 żółtek ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 marakuje truskawki 4 łyżeczki cukru trzcinowego Wykonanie Śmietankę przelewamy do rondelka, dorzucamy wydrążone ziarenka wanilii oraz cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, studzimy krótko. Żółtka ubijamy mikserem(...)wierzchu cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika lub zapiekamy w piekarniku na górnej blaszce przez 10min w funkcji grill (160-170), aż cukier utworzy skorupkę. Ozdabiamy połówkami truskawek i ziarenkami marakui. Smacznego! Artykuł Creme brulee z marakują pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapyszny kompot wieloowocowy z mrożonych owoców. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 garście mrożonych śliwek węgierek 1 garść mrożonego rabarbaru 1 garść mrożonych czereśni 2 garście mrożonych truskawek 1 duże świeże jabłko ok. 3 łyżki cukru trochę soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do dużego garnka włożyłam zamrożone śliwki, rabarbar, czereśnie i truskawki. Jabłko przekroiłam na cztery
Waniliowe Improwizacjekawałki i wycisnąć sok w wyciskarce albo sokowirówce. Druga propozycja to smoothie z buraka, jabłka, banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i mrożonych jeżyn ( można użyć maliny albo truskawki) – gęste i pożywne, to właściwie bardziej posiłek niż napój. Smoothie jest słodsze bo zawiera więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka w nim trochę ginie, więc będzie dobrą propozycją(...)pomarańczy z dodatkiem szpinaku i jeżyn. Prep Time 10 minutes Ingredients 1 burak 2 jabłka 1 pomarańcza 1 garść szpinaku 1 garść jeżyn (mrożonych) można zastąpić malinami albo truskawkami 1 banan Instructions Buraka obrać i pokroić w małe kawałki. Jabłka pokroić w kawałki, pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Przełożyć do blendera kielichowego wraz z pokrojnym bananem, szpinakiem
Cooking for EmilyBeza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki czy agrest. Na bazie świetnie wyglądają plastry kiwi udekorowane np. kulkami czekoladowymi. Beza jest dobra na wszystko! SKŁADNIKI: 8 białek szklanka drobnego cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka soku z cytryny(...)minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki, by dodatkowo ją schłodzić. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Bezę można udekorować innymi owocami, np. jeżynami, jagodami, borówkami, posiekanym kiwi, truskawkami lub agrestem. Można dodatkowo polać bezę domowym sosem owocowym, np. z malin (maliny z niewielką ilością cukru pudru zagotować, zmiksować na gładko, w razie potrzeby przetrzeć przez sitko, wystudzić i polać
Zasmakuj Kuchnipozostałych moich przepisów na pyzy i knedle, np.: pyzy z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pyzy-z-miesem.html), knedle z czereśniami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/knedle-z-czeresniami.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie
Waniliowe ImprowizacjePrzygotowanie domowych obiadów z tanich, rodzimych i sezonowych produktów pozwala przetrwać trudny okres bez większych wyrzeczeń. Sezonowe gotowanie jest nie tylko ekonomiczne ale również ekologiczne. Po co przepłacać za truskawki szklarniowe, które w ogóle nie smakują jak truskawki! Lepiej poczekać na sezon. Tak więc poniżej znajdziecie top 10 najpopularniejszych przepisów, które znalazły się na blogu w ciągu 2019 roku
codojedzeniaefekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale ponieważ zalanie galaretką truskawek to ciut zbyt prosty przepis, by wrzucić go na bloga, dlatego zdecydowałam się nieco pokombinować – efekt tych „kombinacji” widzicie
SandraFrej.comfajne. Wylewa się hektolitry wody a i to mało. Powinno padać nocami a najlepiej tak co drugą noc To takie pobożne życzenie Już pięknie zaczynają kwitnąć kwiaty w ogrodzie Truskawki dojrzewają w ekspresowym tempie. Wśród truskawek okazało się, że jeszcze coś wyrosło albo ktoś <3 Ziemniaki przepięknie wyrosły Pomidory Oszalałam w tym roku z pomidorami. 77 krzaków i coś
Pieprzyć z Fantazjąprostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji. Tym razem zrobiłam z musem ze świeżo zerwanych truskawek. Składniki: * 1 kg sera mielonego * 2 galaretki np. cytrynowe * 2 galaretki np. truskawkowe * 1/2 szkl cukru pudru – niekoniecznie * paczka herbatników albo biszkoptów * truskawki Dwie galaretki jak w tym akurat przypadku
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki margaryna 20 dag, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka kulki 100 gram, mleko 150 gram, cukier puder 4 łyżki wiórki kokosowe - ile potrzeba Do pojemnika(...)gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch. Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, zostawić w formie do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubię