truskawka - 16921 przepisów (strona:117/1129)

Tarta z truskawkami 76

Sezon na truskawki zmierza niestety ku końcowi, trzeba więc "łapac" resztki, póki jeszcze można. Ostatnie czasy sprawiły że nie bardzo miałam czas aby zając się przepisami sezonowymi, niestety sesja stała się ważniejsza, jednak stopniowo nadrabiam i mam kilka przepisów z truskawkami w roli głównej w zanadrzu. Czuwajcie, a tymczasem dzisiaj tarta z truskawkami...  Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki CIASTO(...)kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (można dodatkowo obciążyć ciasto np. fasolą aby nadto nie urosło). Na ciasto nakładamy krem i truskawki.  Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę

Kuchenne aromaty
Obłędny deser czekoladowy 116

pomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego   1/2 szklanki gorącej wody  sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości  dodatkowo  100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty

Wielki apetyt
Tort truskawkowy 389

szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku) Dodatkowo(...)truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej

Bullio
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 107

smaku kawy, czekolady i whisky. Składniki: (na 2 porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao(...)Nadzienie: około 2-3 truskawki Polewa: 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem łyżka miodu łyżka śmietany kremówki 30% Dekoracja: wiórki z deserowej czekolady, można je zrobić używając np. noża bądź obieraczki do warzyw. Dodatkowo potrzebne będą: szklanka do rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki

KreatywnePiny
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 153

fantastyczny przepis na deser z wykorzystaniem truskawek. Sezon na cudowne owoce w pełni, więc trzeba wykorzystać ten pyszny czas na maksa. My np na dzisiejsze śniadanko spożyliśmy naleśniczki z truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu(...)słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 30-40 dag świeżych, słodkich truskawek Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę

Kuchnia po mojemu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 473

masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g); 3 galaretki truskawkowe; 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek; 1 szklanka pokrojonych truskawek;   Wykonanie: Schłodzoną śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały czas miksując dodawać kolejno(...)serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej

In my kitchen
Migdałowa tarta z truskawkami 168

Przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga:) Na truskawki może już za późno, ale ta tarta będzie równie dobrze smakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie(...)czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki .   Spód tarty: 300 g mąki pszennej; szczypta soli; 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder); 100 g mielonych migdałów; 180 g zimnego masła; 2 jajka; 4 krople esencji migdałowej; Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne

In my kitchen
Mus truskawkowy z mascarpone 122

Kwaśna nuta truskawek otulona delikatnym mascarpone … od razu robi się błogo Bardzo prosty a jakże efektowny deser . I kolejna obiecana odsłona truskawek Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: ok 20 dkg truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko(...)cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem deseru do pucharków możemy poczekać aż zacznie tężeć

Za drzwiami kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami 160

Obiecane wczoraj wspomnienie lata - ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję :) Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu :) Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) - co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej(...)truskawek :) 'ucierane ciasto z truskawkami' Składniki: - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) - 100g masła - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - truskawki (użyłam mrożonych) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę

CookYourself
Wykwintny truskawkowiec 127

Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla "truskawkowyjadaczów" :)   'wykwintny(...)tuskawkowiec' Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): - 50g masła - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * masa: - 500g świeżych truskawek - 2 galaretki truskawkowe - 1 szklanka wrzątku Masło rozpuścić i wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać

CookYourself
Babka Malibu z truskawkami 170

Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym

Kraina Miodem Płynąca
Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną 145

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową(...)łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek

Smakowy Raj
Placuszki z truskawkami 167

Placki gryczane z truskawkami. Co prawda, hiszpańskie nie są tak dobre jak polskie, ale to nie zmienia faktu, że to nadal pyszne truskawki <3 ~Placki gryczane z truskawkami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego kilka truskawek ~70ml wody lub 150g jogurtu naturalnego* cynamon kurkuma 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie słodzidło *z jogurtem będą bardziej wilgotne Truskawki(...)składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z truskawkami i innymi dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Tort Rafaello z truskawkami 592

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego(...)szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając

Salonik smaków
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 738

lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3   szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone(...)łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie

kulinarnyswiatdomi