lepienia figurek. Koń nawet nie przypominał konia, żadne inne zwierze czy człowieczek nie było do siebie podobne. Cóż, talentu plastycznego nie posiadam i już. Dlatego też omijam szeroko temat tortów z dodatkami z masy cukrowej czy innej. Nie umiem i nie mam cierpliwości się uczyć. Ale przychodzi taki dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się
Smaczna PyzaWczoraj urodziny miał mój Żarłoczek. Nie było jakiejś wielkiej imprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność upiekłam pyszny, bardzo kremowy sernik o delikatnie kokosowym smaku i z owocowym przybraniem. Dziś wiem, że to był bardzo dobry pomysł :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabranży cukierniczej, ale także dla zwykłych szaraczków, którzy chcą się czegoś nauczyć od podstaw. W pracowni cukierniczej Tortowni powstają wypieki i różne słodkie kreacje na specjalne zamówienia - można zamówić tort weselny albo słodkie cuda na przyjęcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone(...)zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWykorzystując wolne dni buszowałam trochę w necie w poszukiwaniu nowych, kulinarnych inspiracji. Na fan page smakuje-gotuje natknęłam się na propozycję tortu z kanapek. Wstrząsnęło mną! Nie wiem jak to się mogło stać, że nigdy dotąd nie spotkałam się, ani też sama nie pomyślałam, by w ten sposób przygotować kanapki!. Takie torty dają nam nieograniczone możliwości w doborze składników(...)późniejszej dekoracji! Nie mogąc się powstrzymać zrobiłam od razu dwa:) Dziś pokażę Wam pierwszy z nich i podzielę się sugestiami - bo kolejne moje wersje będą wymagały pewnych modyfikacji. Tort kanapkowy Przede wszystkim odpowiedni dobór chleba - moje miały zbyt spieczoną i twardą skórkę - która sama w sobie jest pyszna ale przy takim wykorzystaniu trochę okazała się problematyczna przy późniejszym porcjowaniu. Kolejna
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Gotowe spody do tortów (można kupić praktycznie w każdym sklepie lub cukierni) krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta) owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was) Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;) Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe ! Smacznego
cookplzapowiedz serii cukierniczej. Jak dobrze wiecie interesuję się ( Ada ) cukiernictwem i powoli samodzielnie zagłębiam się w jej tajniki. W tej serii chce pokazać Wam jak stworzyć samemu w domu torty na różne okazje. Plusem samodzielnego tworzenia tortów jest świadomość, że tort będzie na pewno taki jaki sobie wymarzyliście i satysfakcja gdy sprawimy bliskim radość. Nawet jeżeli uważacie
cookplWitajcie W tym poście opiszę Wam krok po kroku jak wyczarować piękne różyczki do naszego tortu i jak go wykończyć. Róża krok po kroku: Potrzebne nam będzie marcepan w dwóch kolorach (ja korzystam z gotowego, który kupiłam w sklepie cukierniczym, ale można także zrobić go samemu w domu), podkładka, patyczki od szaszłyków i narzędzia do modelowania (z kulkami(...)kolorze czerwonym i formujemy z niego kulkę. Rozwałkujemy ją na grubość 1 mm ( ja użyłam do tego narzędzia do modelowania ) Wycinamy kółka, mi z pomocą przyszła końcówka do dekoracji tortów kremem. PS. Im więcej kółek (płatków) tym bardziej rozwinięta róża. Za pomocą kulkowego narzędzia delikatnie gładzimy końcówkę kółka, sprawi to, że końcówka delikatnie będzie falowała, co upodobni ją do prawdziwego
cookpllodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości. PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :) Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets Ingredients: 2 eggs, 2 egg yolks, 80 g of butter
Delicious Titbitswielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie . 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka
Delicious Titbitsjuż nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki: 330 g kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych, 2 banany, 1/2 soku
Delicious TitbitsKupiłam sobie nowe foremki w kształcie serduszka, które były załączone do pewnego magazynu kulinarnego. No i kiedy nadarzyła się okazja postanowiłam wypróbować najbardziej czekoladowy tort jaki kiedykolwiek jadłam :) . Z podanego biszkoptu można również upiec babeczki i połączyć je z kremem czekoladowym, lub innym ulubionym- np. owocowym, który przełamie smaki. przepis z Smakowite wypieki- jedynie zmienione proporcje kremu, ponieważ z przepisu(...)się gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smarujemy jedno biszkoptowe serce kremem i przykrywamy drugim. Ostrożnie rozprowadzamy pozostały krem na ściankach i na szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Dekorujemy wedle upodobania. Ja wykonałam różyczkę (swoją pierwszą!!!) z masy cukrowej, którą zafarbowałam
Pudełko rozmaitości