była jeszczeciepła, wmieszałam dokładnie masło. Odstawiłam do przestygnięcia.Cebulę posiekałam dość drobno, zeszkliłam na łyżce masła. Do wystudzonej już kaszy wbiłam jajka, dodałam cebulę, natkę i szczypior.Dosypałam bułki tartej, posoliłam, doprawiłam pieprzem i wyrobiłam zwarte ciasto. Usmażyłam je na głębszym tłuszczu (aby się nie rozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam
W kuchni Karmel-itkiWygodne buty na nogach.Lekki plecak na plecach.Moja dłoń w jego dłoni. W uścisku.Nic nas nie goni,czas został w tyle. Idziemy. Uśmiech na jego twarzy
W kuchni Karmel-itkipatelnię. Za to pięknieciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze.Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie.Trzeba było sobie radzić z tym, co znalazła w szafkach. A poradziła sobie śpiewająco! KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA
W kuchni Karmel-itkipowalający. SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. /autorski;/ 6 - 8 porcji 1 mały ananas 5 marchewek sól świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny Ananasa obieram, kroję na mniejsze kawałki i trę na duyżch oczkach. Istotne, by ananas był dość twardy, jeszcze nieprzejrzały. Marchewki obieram i również trę na dużych oczkach. Mieszam z ananasem oraz sokiem, jaki się wydzieli przy ścieraniu
W kuchni Karmel-itkisitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem
Blondynka Gotujełyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone
Blondynka Gotujeprzez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY
Blondynka Gotujeziemniaki- 2 litry wody- 200 ml śmietany 30 %- 200 g boczku wędzonego- łyżeczka majeranku- 1 ząbek czosnku- sól , pieprz- 1 liśc laurowy- 1 ziele angielskie- 4 pieprze- 4 łyzki tartego chrzanu- 4 jajka- 1 łyżka masła- olej Sposób przygotowaniaUgotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.Czosnek drobno siekamy.Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.Pora
Słodkości i nie tylkoczosnku- sól i pieprz mielony- 2 małe bakłażany- 5 większych ziemniaków- 2 łyżki masła- 2 łyżki maki pszennej- 300 ml mleka- 2 jajka- 180 g jogurtu naturalnego- 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym
Słodkości i nie tylkoblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc
sama złodyczduże te gruszki). Na patelnię wlać ocet i wsypać cukier (u mnie widać w kostkach). Rozpuścić. Włożyć gruszki i karmelizować powoli, aż staną się półtwarde. Pod koniec obsypać tartym oscypkiem i przykryć, aby ser się stopił. Zdjąć na talerz, nałożyć żurawinę. Aboslutna REWELACJA
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamigdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę
Monia miesza i gotujepieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piecu w temp. 180°C przez ok. 15-20 minut, w zależności jakie jajka chcemy mieć
Delicious TitbitsPrzepisy na kurczaka. Piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, piersi kurczaka w panierce kokosowej. Kotlet de volaille, skrzydełka kurczaka z piekarnika z syropem klonowym, pieczone udka z kurczaka w marynacie oraz zapiekane piersi z kurczaka z dodatkiem ziół i ciekawych dodatków. Faszerowana pierś z kurczaka. Roladki z piersi kurczaka. Roladki drobiowe. Makaron z kurczakiem. Sałatki z kurczakiem. Szaszłyki
Kulinarne PrzebojeNawodniona tapioka Koala ze sklepu PENEGARA.PL. podbiła i nadal podbija moje serducho! Na blogu już pokazałam Wam 2 przepisy, jakie można przyrządzić z nawodnioną tapioką w
Ostra na Słodko