tarty - 13589 przepisów (strona:520/906)

Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 235

Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.  Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.  Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek

Luźna Kuchnia
Tarta z rzodkiewką 182

ciasto lepiej mi wyrasta, nie marnuję jajek. Nie będę tu nikogo przekonywać, jest to moja mała fanaberia. Jednak jajka jeść lubię. Jajecznica, jajka na twardo i miękko oraz tarty

Gotuj z Blue Raven
Na szybko: niski biszkopt z wiśniami 170

owoce Jajka ubić dosypując po trochu cukru aby uzyskać kogel mogel. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na końcu mąkę. Blachę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej, jaka jest zazwyczaj dołączana do piekarnika przy zakupie. Piec około 30-40 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle ze śliwkami 143

zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chlebek bananowy 162

aromatem waniliowym. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą dodać do miski z bananami i wszytko dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem bądź nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Smacznego :) Zapraszam Was na trwający do 8 kwietnia KONKURS! Do wygrania KAMIEŃ DO PIZZY FIRMY BAKERO! Zasady i szczegóły

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kruche ciasto z rabarbarem 158

łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą . Jeśli używacie formy prostokątnej - użyjcie takiej o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Do miski przesiać obie mąki, wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Wbić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Proste ciasto z truskawkami 155

mąkę i całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać, żeby na dnie miski nie została nie wmieszana mąką. Przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) I dawno nie zapraszałam na profil Ewa Kuchennie na fb ? Zatem zapraszam: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka czekoladowo-pomarańczowa 174

skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z sokiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem 275

jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią). Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i polać oliwą. Posypać płatkami chilli. Podawać z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką wieloziarnistą. The post Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki

Moja Delicja
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 239

dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia   Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie(...)minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 280

pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka tarta; używam swojej zrobionej z pieczywa -olej rzepakowy do smażenia ok. 0,35zł Koszt łączny dla 4 porcji wyniesie 10,23zł. Nalatałem się dziś po marketach i bazarze, by zmieścić

BaRepas
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 377

ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Espresso Long nights 216

cukrem do uzyskania jednolitej pienistej masy. Przygotowujemy espresso razem z cukrem i kardamonem. Przelewamy je do wysokiej szklanki. Następnie delikatnie dodajemy pianę z żółtek. Możemy całość udekorować tartą czekoladą. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Wielkanocny Zajączek 349

obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny, Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;) Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem, jak na biszkopt

Czerwona Porzeczka