tarty - 13589 przepisów (strona:129/906)

Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 178

Wczoraj miałam gości. Specjalista od makaronu " Pan Makaron" stwierdził, że z moim makaronem muszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie  jest(...)idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki

Wielki apetyt
Tarta z bananami i kajmakiem 153

Szybka tarta dla prawdziwych łasuchów.  Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy- nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania(...)sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi owoce nam nie ściemnieją). Warstwę masy kajmakowej wyłożyć na upieczony spód. Następnie warstwę bananów a na nie ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy krokantem.  Tarty najlepiej smakują schłodzone. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 123

Kolejna moja tarta to przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody  farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz(...)kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta z rabarbarem 121

miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie

królestwo garów
Tarta ze szparagami i kozim serem 195

roku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej.  Składniki: opakowanie gotowego(...)każdej strony. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (grzanie góra/dół). Po tym czasie spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy pokrojony w plastry ser oraz szparagi, starając się, by ich główki były ułożone naprzemiennie z końcami. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki i podsmażony boczek

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta ze szpinakiem 303

wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta. Na genialnym, kruchym spodzie. Szybka do zrobienia. Można podać ją na obiad lub kolację Post Tarta ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta limonkowa 289

tarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki(...)łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę (dno i 2cm boków) -wyłożoną folią spożywcą, łatwiej będzie wyjąć ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zagotować 150 ml wody. Żelatynę rozmieszać z 50 ml zimnej

królestwo garów
Tarta z mięsem 160

razem dla odmiany tarta na ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz(...)cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą

Mama Gotuje
Pasztet z czerwonej soczewicy 161

oliwy 2 cebule 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego sól, pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę(...)koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłuszkowa tarta 258

drugie traktujemy ten dzień podobnie, jak Walentynki - czyli jak zwykły dzień, ale żeby nie kłócić się z kalendarzem (i datą 8-go marca), wpadłyśmy na pomysł przygotowania szybkiej tarty.  Queen of the day: Składniki: 260 g mąki 170 g masła 3 żółtka 100 g cukru pudru ok. 2 kg jabłek cynamon (wedle uznania) cukier (do smaku) Przepis(...)widelcem i pieczemy pod ciężarem ok. 15 min w 175st. Następnie dodajemy dżem i pozostałe ciasto układamy w paseczki na wierzchu. Całość pieczemy około 20 min. w 180 st. Tarta wychodzi przepyszna - bardzo szybko znika ze stołu - nie tylko w wydaniu z jabłkiem i jasnym ciastem. Wydanie kakaowe z innymi owocami też jest MEGA!  Wielkie dzięki

WeAreCrazy
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 145

posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać  przejeżdżajac wałkiem  po foremce. Wstawić do   piekarnika  nastawionego(...)pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika    nastawionego na 180C i piec  20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego

Gosia gotuje
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 183

Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy(...)danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego

Ostra na Słodko
American Pie 216

minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm.  piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym

Luźna Kuchnia
Tarta z kurkami i gorgonzolą 178

będę kłamać, tarta trochę oszukana ;)Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicieto jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)Czytaj więcej

bistro mama
Tarta na kruchym cieście z brokułami 140

dodały ciastu fantastycznego aromatu.Śmietanowy środek idealnie skomponował się z delikatnym w smaku brokułem. Ale jeśli nie będziecie używać czubricy - nie żałujcie innych przypraw. W przeciwnym wypadku tarta będzie mdła, a przecież nie o to w takich lunchowo-obiadowych potrawach chodzi :)Czytaj więcej

bistro mama