zastanawia mnie najbardziej… skąd bierzemy na to wszystko pieniądze, co chwila przecież słyszymy, że bezrobocie rośnie, mamy coraz mniej pieniędzy, a jedzenie na mieście do tanich wcale nie należy. Spójrzcie: kawa – ok. 15 PLN kanapka – ok. 6 PLN lunch – ok. 20 PLN to daje nam jakieś 40 PLN dziennie , w miesiącu na takie przyjemności wydamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chociaż tutaj zdania są podzielone). Jeżeli nie jesteście przekonani to tego rodzaju zamiennika kupcie małe opakowanie i wypróbujcie. Wiem, że niektóre osoby odstrasza cena ksylitolu. Rzeczywiście nie jest tani, ale jeżeli ktoś ogólnie unika słodzenia (ja do ciasta używam średnio 40 g na całość) to nawet kilogramowe opakowanie potrafi starczyć na bardzo długo. Przepisy na dania z ksylitol znajdziecie tutaj
rabarbarowosię śni, po znane zabytki architektoniczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie starała się prześwietlić paryskiego menu. Zacznijmy od początku. Hotele w centrum Paryża nie należą do tanich, żeby nie powiedzieć są okrutnie drogie, ale można znaleźć maleńkie, stare hoteliki w strefie "0", które swoim niepowtarzalnym charakterem zakotwiczą nas jeszcze bardziej w paryskim klimacie. Warto zatem poszukać jednak czegoś
Słodki KompromisSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru
KuchniaWeDwoje.plKiedy czasu nie mamy, to za gotowanie obiadu z makaronu się zabieramy. 🍴🍜 Na al dente zawsze go gotujemy i na różne sposoby podajemy. Szybko, tanio, bez wielkiego kombinowania i już można zabierać się do zjadania. Polecam wypróbować, a czas zaoszczędzony na przyjemności zachować. 💏💓💃💪 Składniki na ok. 3 porcje: pasta: 100 g zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki
Moniki Smakołykidobrze kroił i to on scala ziarna. Jest to chyba najdroższy chleb jaki jest dostępny w piekarniach średnio za 100g zapłacimy ok 10 zł, wykonany w domu wyjdzie dużo taniej i będziesz mieć pewność co jesz. Będziesz potrzebować Płatki Owsiane - 1 i 1/2 szklanki Siemię lniane - 3/4 szklanki Nasiona słonecznika -1 szklanka Nasiona Chia - 2 łyżki Babka płasznika
Wylizany RondelOstatnio dosyć popularne ciasto ,, Biały puch" zainteresowało i mnie. Jednak ze względu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem
Pysznie & PięknieChcąc jeszcze wykorzystać ostatni rzut cukinii, a także fakt, że dojrzewają włoskie orzechy postanowiłem dodać jeszcze taniej marchewki i skomponować danie, które początkowo miało być w formie witariańskiej, ale ostatecznie stanęło na tym. Składniki: - cukinia - marchewka - orzechy włoskie KONKURS Zanim przejdziemy dalej chciałbym Ogłosić konkurs z nagrodami!!! Więcej szczegółów otrzymacie jeśli klikniecie na baner poniżej: Wykonanie Orzechy pozbawiamy łupinek
Kryzysowa Książka Kucharskaczytelników, którzy przy okazji dość mocno wypowiedzieli się na temat częstotliwości zamieszczanych przeze mnie postów :) Oto przepis Karoliny i Dawida z Katowic: SKŁAD: produkty nabyte w 100 % w dość tanim markecie z dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena
Kryzysowa Książka Kucharskadanie kuchni indyjskiej rozpocznie cykl co można zrobić z dwóch najbardziej popularnych, wartościowych, tanich, marketowych produktów jakimi są ryż i czerwona fasola. Kolejne przepisy jakie umieszczę będą modyfikacjami na bazie tychże. Zapytacie może dlaczego na kryzysowym blogu są dania kuchni indyjskiej, gdzie widzimy po restauracjach, że są one dość drogie, nawet 50% droższe niż inne dania? Odpowiedź jest prosta, zgodnie
Kryzysowa Książka KucharskaSEITAN, co w wolnym tłumaczeniu z japońskiego oznacza "pełno białka". W kuchni azjatyckiej używany jest do "podrabiania" mięsa, gdzie nadaje mu się różne smaki marynując w przyprawach. Generalnie bardzo tania sprawa, bo robi się to z mąki o czym już zresztą pisałem TUTAJ. Cała sztuka w podrobieniu mięsa kota polegała na tym, aby uzyskać coś co smakuje jak wieprzowina
Kryzysowa Książka KucharskaKuchnia śląska to nudne weekendy. W sobotę mielone, a w niedzielę rolada z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Za to w tygodniu mamy dowolność. Możemy wybrać z całej gamy tanich pożywnych dań. Takie danie miało wyżywić ciężko pracującego człowieka, w warunkach ograniczonych zasobów. Tutaj wszystko musi być praktyczne nawet sztuka. I nie prawda, że tu jedzą węgiel. Węgiel dodają
Kryzysowa Książka Kucharskanależy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną z prostszych to łączenie sezonowe. Innymi słowy łączymy ze sobą składniki, które dojrzewają w podobnym okresie. Pomijając marchewkę i ziemniaki połączyłem tanią dynię oraz orzechy laskowe, które są za darmo. Tak powstała moja wariacja na temat zasmażanej marchewki, która zazwyczaj jest z groszkiem. Ja postanowiłem zrobić ją z czymś co groszek trochę
Kryzysowa Książka Kucharskamałym talerzyku i zapłaciłem 18 zł. Pomyślałem sobie, że to danie takie w moim stylu, które idealnie pasuje do kryzysowego charakteru mojego bloga i zrobię je dużo taniej, i w przeciwieństwie do mojego wykładowcy, postanowiłem być bardziej konsekwentny. Tym bardziej, że miałem 5 gąb do wykarmienia i trzeba było przygotować szybkie treściwe danie. A jako, że dostałem je w drogiej
Kryzysowa Książka Kucharskawegański itp., nawet jeśli jest to oczywiste, bo jaka inna może być marchewka, to już w ogóle możemy za to dużo policzyć. I to tylko za sam fakt poddania taniego składnika obróbce termicznej :) Możemy sobie takie danie zrobić w domu, zpełniając większość z tych warunków, dzięki czemu będziemy mieli poczucie, że jemy coś bardzo cennego. Jak głosiło znane hasło
Kryzysowa Książka Kucharska