szynka - 15543 przepisów (strona:765/1037)

Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 138

naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr

W mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg Aleex 154

dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa

W mojej kuchni
Burrito wg Aleex 141

różnych imprezach. Można je przygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego z szynki • 150 g chudego boczku • 1 duża cebula • olej • sól, pieprz, oregano, cukier, chili • 1 duży ząbek czosnku • 1 dojrzały pomidor bez skóry • ½ puszki pomidorów bez skóry • 4 duże tortille Sposób przygotowania

W mojej kuchni
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 170

się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać

W mojej kuchni
Langosze wg Aleex 142

oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy

W mojej kuchni
Faszerowana papryka wg Aleex 147

twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone mięso połączyć z ryżem, dodać

W mojej kuchni
Kotlety z grzybami wg Aleex 114

sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki

W mojej kuchni
Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 116

jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól

W mojej kuchni
Klopsy drobiowo-wieprzowe 148

rozgrzanej margarynie lub oleju z obu stron. Uwagi: Jeżeli klopsy nie chcą się Wam lepić, to można dodać nieco wody. Nie zjedzone klopsy można wykorzystać również na kanapki zamiast szynki (pyszne są z musztardą i liściem sałaty

Passions hobbies life
Żurek świąteczny 142

żeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie

Gotowanie jest łatwe
JADŁOSPIS NA DRUGI I TRZECI DZIEŃ DIETY 1500 KCAL. 131

dzień diety - Grillowana Pierś z Kurczaka z Pieczonym Jabłkiem i Ryżem lll dzień diety PODWIECZOREK : *************************** - Pieczony Banan - ll dzień diety - Koktajl lll dzień diety Kolacja : ********************* - Sałatka kalafiorowa z Szynką ll dzień diety - Sałatka z Czerwonej fasolki i Tuńczyka lll dzień diety

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 143

pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Poniedziałkowy "fit" - Omlet z suszonymi pomidorami i porem 179

przygotowywany jest z ubitych z mlekiem jajek usmażony na oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko.  Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 187

wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.  (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem

Di gotuje
Pasztet domowy pieczony w boczku 215

pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić

Świat Domowej Kuchni