szynka - 15543 przepisów (strona:548/1037)

Jajka po polsku 35

patelnię farszem do dołu). Smażymy 2-3 minutki aż się zarumienią. Gotowe! Można podawać jajka po polsku w towarzystwie bagietki, świeżego chleba lub zjeść z plastrem gotowanej szynki jako samodzielną przystawkę podczas śniadania wielkanocnego. Smacznego. The post Jajka po polsku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ (keto, bez glutenu) 91

polecam dodatkowo udekorować kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Pięknie wyglądają ułożone na liściach sałaty, rukoli lub innej zieleniny. Polecam także inne przepisy na jajka faszerowane: łososiem , tuńczykiem , awokado czy szynką i warzywami . — BTW całości: 315 g, 635 kcal, B 35 g, T 48 g, W 12 g. Artykuł JAJKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ (keto, bez glutenu) pochodzi

Ola la LCHF
Żaglówki z pastą jajeczną 21

obrać i rozetrzeć widelcem z masłem, doprawić solą. ? Z bułek odciąć spody, delikatnie usunąć część miąższu i napełnić jajkiem. ? Łódki ułożyć na sałacie zielonej udającej fale. ? Plaster sera i szynki położyć obok siebie zakładając jeden na drugi i połączyć szpadką ozdobną. ? Wbić żagle w bułkę, posypać szczypiorkiem. ? Ogórek pokroić w plastry i wyciąć nożem ozdobne rybki, położyć je na falach

To co kocham
Wiener Schnitzel 22

Składniki na 1 porcję: ? płat szynki cielęcej ok. 150-180 g ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? sól, biały pieprz ? cytryna Sałatka: ? 1 ugotowany w łupinie ziemniak ? 1 mała cebula czerwona ? 3 łyżki szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? 2 łyżki oleju ? szczypta cukru ? 4 plastry boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sznycel dokładnie rozbić przez folię

To co kocham
Karkówka pieczona w śmietanie 22

Miękka i aromatyczna. W mojej kuchni „karkówka” nie przejdzie, bo jak mówi Sławek – sama nazwa odstrasza. Ale „szynka” w śmietanie wszystkim smakuje i nawet biorą dokładki. Składniki: ? 1 kg karkówki ? 1 duża kwaśna śmietana 18% – 400 g ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oliwy ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku ? po 1 łyżeczce

To co kocham
Pasta z czerwonej fasoli 19

Czasami zamiast tradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: ? 1 puszka fasoli czerwonej ? sok z 1/2 cytryny ? 1 ząbek czosnku ? sól do smaku Wykonanie: ? Fasolę odcedzić i zmiksować na gładką masę. ? Doprawić solą, sokiem

To co kocham
Gryczotto wieprzowe ze szpinakiem 24

Kasza gryczana niepalona (czyli biała) jest zdrowsza od kaszy gryczanej palonej (czyli prażonej) ponieważ podczas palenia traci około 50% witamin. Ma kremową barwę i delikatny smak, Składniki: ? 300 g szynki wieprzowej ? 1 torebka kaszy gryczanej białej ? 3 brykiety mrożonych liści szpinaku ? 6 pomidorów suszonych w oleju ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oleju z pomidorów ? sól, pieprz do smaku

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 20

umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością. ? Następnego dnia wyjąć pierś indyka z zalewy, umieścić w naczyniu żaroodpornym i obwiązać sznurkiem, aby nadać kształt szynki. ? Polać po wierzchu zalewą i piec pod przykryciem w temp. 160 st.C przez 1,5 godziny

To co kocham
Szparagi z sadzonym jajkiem 27

razem posiedzieć przy stole, bo w ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych

To co kocham
Pieczony boczek z płatkami czosnku 22

obiecałam przy szynce, będzie dużo pieczonego mięsa. Zasada „wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz i zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa

To co kocham
Pasztet z królika 26

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła

To co kocham
Pizza włoska 30

łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę

To co kocham
Plecionka z kiełbasek w cieście francuskim 28

zamiast grilla. Początek maja to okres wielkiego grillowania, niestety pogoda do tego nie nastraja. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i cienkie kiełbaski, mogą być np. frankfurterki albo zwykłe parówki z szynki. Po upieczeniu pokroić lub połamać i maczać w musztardzie lub keczupie. Składniki: – cienkie, białe kiełbaski – 1/3 płata ciasta francuskiego   Wykonanie: – Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć

To co kocham
Biała kiełbasa pieczona w cebuli 151

menu wielkanocnym oprócz jajek i szynki obowiązkowo musi znaleźć się biała kiełbasa. Zazwyczaj jest ona dodatkiem do żurku, ale też podajemy ją na inne sposoby. Przykładem jest b iała kiełbasa pieczona w cebuli . Jest to prosty pomysł na świąteczny obiad. Biała kiełbasa pieczona w cebuli świetnie będzie smakować z pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Ilość cebuli dodanej

Danka Pichci
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 49

pierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu: zupa chrzanowa z jajkiem, strogonow, krem z awokado, krem ze szparagów, biały barszcz. Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest: rolada z szynki nadziewana grzybami, pieczeń rzymska, pieczony królik, halibut w sosie porowym, faszerowane udka z kurczaka, roladki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami. Świąteczne menu obiadowe może być urozmaicone i dopasowane do gustu

Rozdomowiona