Kasza gryczana niepalona (czyli biała) jest zdrowsza od kaszy gryczanej palonej (czyli prażonej) ponieważ podczas palenia traci około 50% witamin. Ma kremową barwę i delikatny smak, Składniki: ? 300 g szynki wieprzowej ? 1 torebka kaszy gryczanej białej ? 3 brykiety mrożonych liści szpinaku ? 6 pomidorów suszonych w oleju ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oleju z pomidorów ? sól, pieprz do smaku
To co kochamumieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością. ? Następnego dnia wyjąć pierś indyka z zalewy, umieścić w naczyniu żaroodpornym i obwiązać sznurkiem, aby nadać kształt szynki. ? Polać po wierzchu zalewą i piec pod przykryciem w temp. 160 st.C przez 1,5 godziny
To co kochamrazem posiedzieć przy stole, bo w ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych
To co kochamobiecałam przy szynce, będzie dużo pieczonego mięsa. Zasada „wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz i zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła
To co kochamłyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
To co kochamzamiast grilla. Początek maja to okres wielkiego grillowania, niestety pogoda do tego nie nastraja. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i cienkie kiełbaski, mogą być np. frankfurterki albo zwykłe parówki z szynki. Po upieczeniu pokroić lub połamać i maczać w musztardzie lub keczupie. Składniki: – cienkie, białe kiełbaski – 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: – Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć
To co kochammenu wielkanocnym oprócz jajek i szynki obowiązkowo musi znaleźć się biała kiełbasa. Zazwyczaj jest ona dodatkiem do żurku, ale też podajemy ją na inne sposoby. Przykładem jest b iała kiełbasa pieczona w cebuli . Jest to prosty pomysł na świąteczny obiad. Biała kiełbasa pieczona w cebuli świetnie będzie smakować z pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Ilość cebuli dodanej
Danka Pichcipierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu: zupa chrzanowa z jajkiem, strogonow, krem z awokado, krem ze szparagów, biały barszcz. Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest: rolada z szynki nadziewana grzybami, pieczeń rzymska, pieczony królik, halibut w sosie porowym, faszerowane udka z kurczaka, roladki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami. Świąteczne menu obiadowe może być urozmaicone i dopasowane do gustu
Rozdomowionaprzygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 por średniej wielkości 1 jabłko słodko-winne 1 puszka 400 g kukurydzy 1 słoiczek selera sałatkowego (słoiczek około 400 mililitrów) 200 g wędliny szynki lub innej – ja użyłam wędzonej piersi z indyka 4 jajka ugotowane na twardo na sos: 4 kopiaste łyżki majonezu około 2 łyżeczek chrzanu świeżego lub ze słoiczka sól, pieprz 2 szczypty
Uwaga Babcia Gotujeprzypuszczałam że wyjdzie tak dobre dopóki nie spróbowałam. Jest nieco bardziej wilgotne niż w przypadku tradycyjnej pizzy, ale przepyszne. Na pizzę możesz dać oczywiście Twoje ulubione dodatki, możesz dodać szynkę, paprykę, oliwki, czerwoną cebulę czy paprykę. Jeśli bardzo się spieszysz, zamiast przygotowania sosu możesz użyć gotowego ketchupu lub innego gotowego sosu. Przepisem nie pogardzą też dzieci, to przepis odpowiedni
ProstePesto.pldokładny przepis Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad Babka ziemniaczana z boczkiem Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo Artykuł Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewytrawnie bo takie lubię najbardziej, 1 bez farszu naleśnik ma tylko 65 kcal, od nas samych zależy jaki farsz damy. Mój farsz z niskokalorycznego serka, plasterka chudej wędzonej szynki, miksu sałat, 2 pomidorków koktajlowych i 3 pokrojonych drobno plasterków ogórka ma ok. 70 kcal. Smacznego! The post Bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera dojrzewającego (Grana Padano) 1/3 pęczka natki pietruszki Sól i pieprz Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Przygotowanie: Makaron tortellini z ulubionym nadzieniem np. grzybowym, serowym lub szynki prosciutto gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odkładamy na bok. W czasie gdy gotujemy makaron szykujemy resztę składników: pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w cienkie
Księga-Smakuczosnku sól pieprz pęczek szczypiorku Przygotowanie 1 Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i drobno poszatkuj za pomocą noża. 3. Szynkę pokrój w kostkę, pora w półkrążki. 4. Kukurydzę odsącz z zalewy, szczypiorek drobno posiekaj. 5. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. 6. Wszystkie składniki
Alle Dobre!