szybkie - 4648 przepisów (strona:194/310)

Madera - Funchal 138

Funchal jest stolicą wyspy. Pierwsi osadnicy pojawili się w miejscu dzisiejszego miasta ok 1424 roku i dzięki łagodnemu ukształtowaniu linii brzegowej osada w szybkim czasie stało się największym miastem z ważnym portem portem handlowym, w którym żeglarze w drodze z i do Nowego Świata. Fot. Port w Funchal Fot. Jedna z restauracji w marinie serwująca owoce morza Opodal portu znajduje

Taste Of My Day
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 178

jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a w cudownym towarzystwie czas przelatuje przez palce! Ciężko było opuszczać to niesamowite miejsce, jednak świadomość, że kiedyś tu wrócimy dodawała nam otuchy :) Fot. Zdjęcia z lotniska

Taste Of My Day
Prawie jesienna sałatka z piersią kurczaka 326

Jesieni za oknem nie widać więc i na talerzu postanowiłam, że jej nie będzie. Jest jasno, kolorowo i wiosennie. Wykorzystałam to co było w lodówce do przygotowania w miarę szybkiej sałatki na kolacje. Lekkiej, smacznej z nutą egzotyki. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 309

lokalnych win ;)Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami.Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować

Chilli Czosnek i Oliwa
Owsiane ciastka z dynią i śliwkami 202

Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)Składniki na 8 dużych ciastek:szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki płatków owsianychłyżeczka sodyszczypta soliłyżeczka cynamonułyżka melasy100 g masła1/2 szklanki puree z dyni1 żółtko1/2 szklanki brązowego cukruduża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia

wyzwania kuchenne
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 160

odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka

ladykitchen
Pyzy 177

ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy

prawdziwe jedzenie
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 227

wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut, w tym czasie przygotowujemy cebule. Karmelizowana cebula: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone

Poezja smaku
Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej 340

wysokich temperatur. 4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy po dnie. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Najlepiej przez cały czas pilnować ciasta, bo szybko się rumieni. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto kolejne trzy łyżki masy, rozprowadzamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia

My Culinary Art
G... Gołka! 268

układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy je wcześniej posmarować oliwą. Sery należy pilnować i co chwilę ruszać na patelni, aby się nie spaliły. Mi wystarczyło po około 1,5minuty na każdą stronę

Kitchens Alphabet
Ł... Łazanki! 244

poszatkowałam. Dodałam do garnka i wymieszałam. Kapusta ma tak pyszny smak i zapach, że postanowiłam dodać tylko odrobinę pieprzu czarnego.  I co? Proste? ;) Idealne jesiennie i polskie danie! Szybkie, tanie, niewymagające zbyt dużo uwagi i czasu, za to doznania kulinarne gwarantowane!  Może i nie prezentuje się elegancko i ślicznie, ale obiecuję Wam, smak niezapomniany! Od razu poczułam się

Kitchens Alphabet
Zupa krem z dyni 178

następnie dajemy temu spokój na kolejne pół godziny. Teraz czas odstawić naszą zupę do przestygnięcia, po czym ją zblendować. Następnie robimy zasmażkę - na rozpuszczoną margarynę wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż całość się połączy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy zasmażkę, a gdy całość zgęstnieje śmietanę. Teraz pozostaje tylko doprawić ją solą, pieprzem i gałką według indywidualnych upodobań. Obawiając się kalorii

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowy sos karmelowy 418

złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni

Moje Kuchenne Rewelacje
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 242

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu

karmelowy
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 359

Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :) Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.   Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 80 g nutelli 1 łyżka kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania