Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku
Kuchcik gotujeokazały się nasze proste trójkąciki tortilli oraz cudowna sałatka z rukoli autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz przepis, który jest podpatrzony u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo(...)placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam, szczególnie przy krawędziach, pilnując, by nie wycisnąć na zewnątrz topiącego się sera. Po chwili szybkim ruchem odwracam placki i jeszcze minutę, dwie dociskam, aby kolejny placek także spiekł się na chrupiąco. Gotowe tortille zdejmuję i kroję ostrym nożem na 6-8 trójkątów. Można jeść
I tu będę miała takie tesilikonem. Do kompletu dołączony jest składany silikonowy durszlak . źródło zdjęcia Moje spostrzeżenia dotyczące zestawu i jego używania. Wszystkie części są idealnie dopasowane , co zapewnia szybkie gotowanie. A szybkie gotowanie oznacza mniejsze straty wartości odżywczych. Pokrywka posiada niewielki otwór, którym którym uchodzi bezpieczna ilość pary. Używając garnka Concept Plus zauważyłam różnicę między smażeniem, a przypalaniem(...)Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak , wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka
Codzienna kuchnia niecodziennaObiad z serii "co skrywa moja lodówka" :p Pozostawia duże pole do popisu i fantazji. Ale muszę nieskromnie przyznać, że choć bardzo proste i niewymagające specjalnych
HealthyCreationsKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach(...)TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z bezą i śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwypróbowania sprzętu AGD niż w czasie gotowania? Szef kuchni Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą(...)wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy
Chilli Czosnek i OliwaAlibi mieszczące się w Gorzowie przy ul. Zaułek 1. Pan Paweł (jeden z właścicieli) zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki(...)przecież do tej pory nie rozmawiałyśmy lecz klikałyśmy ;) Myślę, że dziewczyny nie będą miały mi za złe, jeśli zdradzę Wam jaki konkurs wymyśliłam ;) mianowicie miały napisać na szybko czterowersowy wierszyk lub hasło reklamowe. Oto część ich dzieł: Nagrodami za wierszyki były niespodzianki rozlosowane spośród prezentów od firm :) Ci, którzy znają Dominikę alias Naczelną wiedzą
Codzienna kuchnia niecodziennaPo upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóry przypadnie do gustu każdemu. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, w delikatnym sosie rabarbarowo-balsamicznym i ziołami, świetnie sprawdzą się na łatwy obiad nawet w zabieganym tygodniu. Na początku szybko obsmażamy doprawione kotleciki, następnie na tej samej patelni w ciągu kilku chwil przygotowujemy pyszny sos i gotowe! Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, z pewnością przypadnie Ci do gustu przepis(...)octem balsamicznym do smaku. Na koniec włóż do sosu usmażone polędwiczki wraz z sokami z talerza, dopraw tymiankiem i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i sałatką. Smacznego! English version Pork loin with rhubarb sauce (4 servings) Ingredients: 1 medium pork tenderloin, cut into 1 cm slices 2 rhubarb stalks, washed and sliced 3 tablespoons strawberry
karmelowyMożesz je przygotować nawet dzień przed, rano udekorować ulubionymi dodatkami i wziąć ze sobą na wynos. 🌸 ZOBACZ FILMIK 🌸 Nocna owsianka z owocami, jogurtem i chia Smaczna i szybka opcja dla tych, którym zawsze brakuje rano czasu. Owsiankę wystarczy wstępnie przygotować dzień przed, wstawić do lodówki na noc i rano udekorować ulubionymi owocami. Składniki: ok. 40 g płatków(...)rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć
Kuchnia EllieKolejny letni długi weekend za nami. Straszne to jak czas szybko mija, a ten wolny to już szczególnie. Choćby człowiek się położył, patrzył w ścianę i nic nie robił to i tak nim się obejrzy nastąpi koniec laby. Wniosek z tego taki, że lepiej miło spędzać i doszczętnie wykorzystywać każdą wolną chwilę. My tak zrobiliśmy i cały weekend spędziliśmy(...)kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemuByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie
peanutbuttermonsterbloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania(...)mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego
Codzienne GotowanieUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacharakterystycznych paskach z ziemiankami. Przed spróbowaniem tej potrawy czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze(...)ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest może też są mewy, a jak każdy wie - ptaki te nie boją się ludzi i potrafią walczyć o jedzenie. Jedzący turyści byli atakowani przez
Projekty ze smakiem