Wyobrażacie sobie kuchnie bez przypraw? Bez soli, pieprzu, ziela angielskiego? Głupio brzmi. Przyprawy stały się nieodłącznym elementem kuchni. Składnikiem, który nadaje szlif, wykańcza i zmienia zwykłe danie w coś magicznego. Historia przypraw jest pewnie tak długa jak historia odkrywania smaków. Czytaliście Stary Testament? W „Księdze Wyjścia” Józef zostaje sprzedany handlarzom przypraw, w „Pieśni nad pieśniami” Salomon(...)Da Gama i jego koleżka Krzysztof Kolumb nie pływali jak wściekli, bo mieli ciągoty do piractwa, łatwych kobiet i hulaszczego trybu życia. Znaczy no może trochę, zwłaszcza Krzysztof lubił się przelansować na wielką flotę w obskurnych portach, ale głównym powodem było opanowanie istniejących szlaków handlowych lub stworzenie nowych. Oczywiście tam, gdzie chodziło o pieniądze winni byli Wenecjanie, których pomysł szybko
ladykitchenogrodu mojej mamy. Tak samo jak cukinia i pomidorki koktajlowe. Po tym obiedzie mam już "tylko" 4 donice bazylii i 2 kabaczki. Ach ta mama, zawsze pysznie nakarmi, da na wynos i jeszcze obsypie produktami z własnej grządki. Czasem się zastanawiam "Czy mój Malec będzie mnie tak samo mocno kochał jak ja moją mamę? Jak sprawić, żeby zawsze chciał się(...)choć będę się starać najlepiej jak umiem, wyjdzie z tego wszystkiego "jakiś Trynkiewicz" czy inny dziad, bo przecież oni też skądś się biorą. Tym czasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę z oliwek
Matka Żywicielkaprzepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie(...)konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony solą i pieprzem.Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem
karmelowyspożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna ma idelaną ceramiczna powłokę do takich dań. Potrafi wydobyć esencję miejsca, przywołać wspomnienia, zachować prawdziwy i oryginalny smak... Wyłóż kurczaka i dodaj suszone pomidory OLE! Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki(...)Kurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny ,a nie suchy jak deska z drzewa oliwnego! Szybciutko wyłóż na talerz, dodaj suszone pomidory OLE, ziemniaki...a dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć. Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb
Z Kuchni Do Kuchnipowodu zaniku żołądka, wystarczy tylko odrobina organizacji. Przed wyjazdem warto zrobić dwie rzeczy: Po pierwsze sprawdzić w internecie, czy w okolicy znajdują się jakieś knajpki czy restauracje serwujące dania wegańskie czy wegetariańskie; w dużych nadmorskich kurortach nie będzie z tym problemu, gorzej w mniejszych miejscowościach. Po drugie: warto dla ułatwienia zabrać kilka przydatnych produktów ze sobą, oto moja lista(...)grilla, - sojowa wędlina i pasta do kanapek, - konfitura, - słoik z wegańskimi pulpetami, wegański strogonow w słoiku oraz spaghetti, - witamina B12!! Tego typu produkty zdecydowanie ułatwią przygotowanie czegoś na szybko, kiedy złapie głód. Co prawda w większości są to produkty wysokoprzetworzone, dlatego dobrze jest uzupełniać je świeżymi owocami i warzywami, które zawsze powinny stanowić podstawę i które bez problemu można
Roślinna - blog wegańskichoć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę książkę. "Detoks cukrowy" to propozycja dla osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, raz na zawsze "zerwać znajomość" z cukrem, oczyścić swój organizm, odżywić go i wzmocnić. To tylko trzy tygodnie, czas szybko mija, a efekty końcowe są niesamowite. Piękne zdjęcia, apetyczne
Zdrowie na języku :PZapiekane płatki ryżowe z cynamonowym jabłuszkiem - szybki i prosty przepis Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem ze mną, czytacie, komentujecie, rozmawiacie. Dziękuję i zapraszam na kolejne dni, miesiące... wspólnego gotowania. Gotujmy z sercem, bo to najważniejszy składnik każdego dania. Pozdrawiam Was serdecznie, Magdalena
Słodkie okruszkimęża czyli makreli. Na piątkowa kolacje w sam raz. Szybkie do przygotowania, i bardzo wydajne. Zapraszam do wypróbowania i zasmakowaniu w pastach bo przecież jedzenie ciągle samej rybki nudne jest... ;) Składniki 1 makrela wędzona dość spora 2 jajka na twardo 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu ( zamiast majonezu dałam serek twarogowy "Mój ulubiony") 1 łyżka musztardy
Gotowanie...to proste !Mimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione telefonem…) Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy… i trzeba było wracać do domu
UgotujmyTo.plzdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie
Bernika - moj kulinarny pamietniksię też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu. Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrillu postanowiłam zrobić coś w stylu amerykańskim i powstał szybki, prosty sos barbecue, którym posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada dała taki mocny kolor skórki. Zawsze można ja pominąć
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką
Kulinarne przygody Gatitysłodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko cynamonowy smak grysiku oraz jogurtową świeżość pianki powstałej(...)pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą.Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje. Ciasto jogurtowo-grysikowe z masą kajmakową jest
Smakołyki Berenikisoli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację i motywację! :D Faszerowałam pomidory pierwszy raz w życiu! Ależ to łatwe i szybkie :) Składniki (na 2 porcje(...)masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami". Ja tego nie zrobiłam . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące ze świeżymi listkami bazylii. Do tego dania nie polecam Wam pomidorów miękkich typu Bawole Serce - ich miąższ zamienia się w niezbyt ładną paćkę, która trochę zniechęca do spożycia. Myślę, że takie pomidory można zrobić na grillu
Weekendy w domu i ogrodzie