Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą(...)dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem. /Pieczenie:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół
Wypisz WymalujMasz jakąś kuchenną tajemnicę, której nigdy nie zdradzisz (chyba że napiszesz książkę ... :)). Jeśli tak, kto ją Tobie przekazał? Moje odpowiedzi na pytania otrzymane od http://somethingordinary.pl : Twoje popisowe danie to… Pierwsze pytanie na liście i największy z nim problem! Sama nie potrafię tego określić, zatem popytam rodzinę, co najbardziej lubią w moim wykonaniu i ... Dopiszę(...)żeglować. Moje marzenia się spełniły ... A żeglarstwo szybko stało się moją wielką miłością. Niezbędny w kuchni gadżet to… Stoper w komórce. :) :) :) Jakie jest Twoje ostatnie kulinarne odkrycie? Moje ostatnie odkrycie to węgorz na niebiesko. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno pojawi się na blogu przepis na niego. :) Spośród produktów i dań, czego zdecydowanie najbardziej nie lubisz? Nie znoszę
Garniec Magaliegotuje się szybko (i równie szybko znika) :) Bób bogaty jest w białko, za to ma niewiele kalorii. Jak każda roślina strączkowa, świetnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz(...)gotować troszkę dłużej (nawet 30 minut). Młody gotuje się wręcz "ekspresowo". 5. Ugotowany bób odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić, by móc cieszyć się nim w zimie. ps. na targach kupisz bób w plastikowych workach, dzięki temu bób nie brązowieje, gdyż worek
Ale Prostepytam, czy chce zrobić siusiu? "Tak". Zdejmiemy ubranko i pampersa? "Tak". No to zrobiłam, jak chciała, nie dowierzając, i posadziłam ją. Skrzywiła się po jakiejś 1-2 sekundach i szybko zeszła, z moją pomocą, oczywiście. ... i dążę do samodzielności To jest ten czas, kiedy coraz sprawniejsze ruchowo i manualnie oraz coraz mądrzejsze dziecko chce robić wszystko po swojemu. Jeszcze bardziej(...)taką zna. Już nieraz chodziłam po niej razem z Zuzią. Nauczyła się też prawie wszędzie wchodzić sama na placu zabaw. Wcześniej prowadziłam ją za rękę i asekurowałam, gdzie się dało. Pewnego dnia powiedziałam: "Spróbuj sama" i poszła niemal od razu. Jakby tylko czekała na ten znak. Dajmy więc dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym
Anioszek w kuchniCzyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w
Grunt to przepis!Brzmi dziwnie? Niewątpliwie, ale smakuje rewelacyjnie! Bardzo polecam spróbować, szczególnie tym którzy lubią dania z nutką kokosa. Delikatne, kwaskowe danie, z
Codzienne GotowanieKuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna
Codzienne GotowanieBywa, że minimalizm składnikowy rozczula nasze podniebienia, i dokładnie taka sytuacja spotyka moich gości podczas konsumowania przystawki grillowej z pomidorów. Proste, szybkie, przepyszne! Co Nam trzeba
upichconaDziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały. Są szybkie i łatwe do przygotowania
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto do tarty ( cornbread ) robi się w mgnieniu oka (wszystko trzeba wymieszać łyżką lub ręką i do piekarnika; tylko szybko – w przeciwnym razie będzie twarde i
Qlinarnie i QlinarnieOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLWiem że nie każdy za nimi przepada, nie każdy je nawet lubi i nie każdy je próbował..Ten przepis jest prosty, szybki do przygotowania i pyszny
Z Majeczką w kuchniJak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją
Magiczne Życie Martykoperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości
W Mojej Kuchni Lubięrazem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek, który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba(...)rosły 6 - 7 godzin. Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Moja uwaga: Dana w swoim przepisie pisze, że ciasto jest luźne
Kulinarne przygody Gatity