Chłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. To czas, gdy spada odporność naszych organizmów. Szybko łapiemy infekcje i jesteśmy podatni na przeziębienie. Dziś chciałbym Wam zaproponować
kulinarnyJaUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)razem inny krem. Mimo użycia masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową
RAROSSANa większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża
Niezły Młynekzachwyci każde dziecko jak i dorosłego. Dużym plusem jest to, że nie jest trudny w wykonaniu i dosyć szybko się go robi. Z pewnością sprawdzi się również na Waszych stołach. Przekona niejednego miłośnika słodyczy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na ciasto: 5 jajek 70 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 1 łyżeczka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRobi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy
Basia w kuchniKażdy kto uważnie śledzi bloga wie, że jestem fanką przepisów na ciasta siostry Anastazji. Wiele osób uważa (i słusznie zresztą;)), że siostra specjalizuje się w warstwowych przekładańcach. Wśród jej przepisów są jednak i takie całkiem proste i dość szybkie w przygotowaniu. Np ten murzynek z orzechami. Nie wiem czy to mój błąd czy tak ma być, ale murzynek z tego
Smaki Na TalerzuCzasem zanim Wam coś wrzucę to testuję to po kilka razy aż wyjdzie tak jak powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty
Kuchnia moimi oczamiszybki, smaczny obiad w postaci mięciutkich kluseczek, któż nie lubi leniwych klusek? na letnie danie obiadowe w sam raz! Składniki: 0.5 kg twarogu 1,5 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 2 jajka szczypta soli do smaku Wykonanie: Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę
kgwjanczewojego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków). Połączyć z odjętymi wcześniej ziemniakami, żółtkami i solą i szybko zagnieść całość w gładką kulę. Gdyby mocno się kleiło, można trochę podsypać mąką. Z kuli odrywać kawałki ciasta, formować kuleczki, a w każdej zrobić dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki (lub palcem). Uformowane kluski można odłożyć na noc do lodówki(...)wodą lub bulionem). Smażyć do zezłocenia cebuli, dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili zalać całość wodą lub bulionem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia). Dodać listek laurowy i przyprawy. Dusić około 90 minut lub dłużej 0 mięso musi być bardzo miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojone drobno ogórki
Lekcje w kuchniMakaron penne z pesto pietruszkowym to bardzo proste i szybkie danie. Ponadto pietruszka posiada wiele właściwości odżywczych i powinna często być wykorzystywana w kuchni. Działa moczopędnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny smak dzieciństwa. Pyszne, dwukolorowe ciasto przekładne delikatnym kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo podzielne- z podanego poniżej przepisu wyjdą Wam dwa spore kawałki. Metrowiec jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ze stołu niż się go robi. Ciacho podałam na porcelanie Bogucice- seria Jesień Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody(...)dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę
Krakowskie smaki Anirównież doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego "Słodko". Jak pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki. Ciasto cytrynowe z makiem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 3 średnie(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut
SprawdzonaKuchnia.plBardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt
Bajeczna KuchniaDrożdżowe precle z solą Maślane precle są wyjątkowo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Precle wypiekaliśmy wspólnie w Kwietniowej Piekarni Amber , a oryginalny przepis pochodzi z Salt&Baker. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana, ale nie dlatego, że chciałam dorzucić swoje pięć groszy. Powód był inny, nie przepadam za przepisami “na szklanki”. Precle są tak smaczne(...)Wykonanie 250 ml wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy miskę
Tajemnice SmakuOpis babeczki z żurawiną: Babeczki z żurawiną, to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Babeczki z żurawiną to połączenie kwaśnego i słodkiego smaku w małej babeczce. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 175 g cukru pudru 2 jajka 250 g świeżych żurawin Szczypta soli(...)jajka i mleko. Utartą masę łączymy z z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy do tego żurawinę. Wszystkie składniki musimy dokładnie połączyć ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy prawie do pełna papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu możemy delikatnie oprószyć babeczki cukrem pudrem. Artykuł Babeczki z żurawiną pochodzi z serwisu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne