się na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki
Blog z Apetytemczas i siłę, żeby je zrobić, więc korzystam z gotowego. O wtedy smakowite przekąski wychodzą raz, dwa. Podam Wam kilka przepisów na szybkie małe co nieco. Serowe paluszki Potrzebne składniki (14 szt): 2 arkusze ciasta francuskiego 30 dkg. startego żółtego sera przyprawy (sól, słodka papryka, czosnek granulowany) 1 jajko Rozkładamy jeden arkusz ciasta. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem
Niuniokinaprawdę z grupy tych łatwych. Polecam Wam to ciasto do kawy, na słodki stół oraz kiedy chcecie zrobić w miarę łatwe lecz nadal smaczne ciasto. Przepis na ciasto Bananowa fantazja znajdziecie poniżej. Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bananowa fantazja Składniki na ciasto Bananowa fantazja. Biszkopt kakaowy: 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka(...)sztuk herbatników maślanych tarta czekolada do posypania ciasta Jak zrobić ciasto Bananowa fantazja. Biszkopt kakaowy: do miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na masę o kremowej, puszystej konsystencji. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać całość przez sitko. Do ubitych z cukrem jajek wmieszać mąkę. Szybko ale delikatnie połączyć po czym wylać biszkopt na formę wyłożoną
MeCooksrolada z waniliowym kremem (Foremka 36x26cm- 13 kawałków) Najprostsza i najszybsza rolada biszkoptowa jaka może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu(...)łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem. Ricottę łączymy z kremowym serkiem, wanilią i słodzikiem i wszystko łączymy ze sobą. Gotową roladę
Moja MichaWarstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22(...)proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek, następnie kolejną cienką warstwę ciasta (to będzie bardzo trudne
Kuchnia Prezydentowejpostanowiłem podzielić się tymi wszystkimi fajnymi przepisami z szerszym gronem. Dość szybko okazało się jednak, że chcę więcej i więcej. Że taki automat do dopiero początek mojej przygody. Dość szybko zacząłem piec chleby w piekarniku. Jest z nimi więcej roboty więc większą satysfakcję mi to dawało. Potem zaczęła mi pomagać Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest(...)pełnoziarnistego - WEISSBROT: do jasnego chleba o dłuższym czasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego
Marder&Marder ManufactureTarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy(...)winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę je z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami. Print Tarta ze śliwką i z gruszką .wprm-recipe
SprawdzonaKuchnia.plTaki eksperyment dzisiaj 🧐 . Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta. Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko i umieszczona w słoiku z woda o T=30-32oC. Czas wypłynięcia kulki określa siłę podnoszenia zakwasu czyli jego aktywność. Im szybciej kulka wypłynie, tym bardziej aktywny zakwas. Metoda określania siły(...)zakwasu i mąki. - dla zakwasu o nawodnieniu 100% - 8 g zakwasu + 3 g mąki. Wymieszaj razem i zagnieć w kulkę (postaraj się wrobić całą mąkę). Włóż kulkę ciasta do słoika lub szklanki z wodą o temperaturze 30-32°C (Dodatkowo słoik lub szklankę można włożyć do łaźni wodnej (miska z ciepłą wodą), aby zapobiec ochłodzeniu). Zanotuj
Przepisy na domowy ser i chlebwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik . Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)smaku serka) 20g suszonej cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać
Di gotujepyszne ciasto bez pieczenia! Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam! Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania(...)takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemdobrze pracowało z ciastem do tych przepysznych bajgli. Przed wałkowaniem ciasta należy przygotować wilgotną ściereczkę albo mały talerzyk z odrobiną wody. Wałkujemy ciasto do długości 70 cm., do chwili kiedy napotkamy opór. Odkładamy niedokończony wałek, aby ciasto chwilę odpoczęło. Bierzemy następną kulę do formowania, chwilę wałkujemy i znów odkładamy. Wracamy ponownie do odłożonego pierwszego kawałka ciasta, które odpoczęło i daje(...)mokra / do tego właśnie jest nam potrzebna wilgotna ściereczka lub woda. Przy okazji ciasto w trakcie wałkowania nie wysycha. Tę mądrość przy tego typu ciastach opornych na wałkowanie wyczytałam w książce J. Hamelmana, który dokładnie opisuje różnego rodzaju artystyczne wypieki. Wałkowanie idzie bardzo szybko, bo tych wałków mamy aż 10 sztuk i nie ma żadnej przerwy na czekanie aż ciasto
Leśny ZakątekPrzygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka. Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4. Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować o zamrażalnika
Di gotujeUwielbiam ciasta z owocami. A te ucierane są najlepsze. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że nawet tzw. niespodziewani goście są Wam niestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami
Słodkie okruszkikrólestwem ciast. Przepis odkąd pamiętam jest w mojej rodzinie. Biszkopt zawsze się udaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami
Tagebuch po polskupomarańczowy Wykonanie ciasta: Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei
Smak mojego domuchciałabym zatrzymać je jak najdłużej. Dlatego dzisiaj były u mnie pyszne gofry z lodami waniliowymi i czekoladą 😋 A Wy robiliście już gofry bananowe? Składniki: (10 małych gofrów) Ciasto na gofry 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Sos czekoladowy 40 g. gorzkiej czekolady(...)lody Żółtka oddziel od białek. Banany zmiksuj z żółtkami, olejem i solą. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz szybko trzepaczką. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto. Kratki gofrownicy rozgrzewaj przez około 7-8 minut. Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie
Delicious Placepostępujemy z pozostałą porcją ciasta. W szerokim rondlu, woku lub gęsiarce rozgrzewamy olej do temperatury 170 – 180º C. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz, jednorazowo nie więcej niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiamy je płaską łyżką cedzakową i przytrzymujemy ze 2 sekundy. Robimy tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać(...)wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószamy cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Chruściki z ciasta na pierogi to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałego ciasta. Inspirację znalazłam u Kingi na blogu Green Morning . Gdy spróbujecie tych chruścików już nigdy nie wyrzucicie
mojewypiekiinietylko