szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:746/2080)

104. Porzeczkowy kolorowy raj 235

odkleić i wyjąć krążki.  Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy(...)płynna od kremówki i łatwiej się rozprowadza. Tak więc rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach wrzątku, jeszcze ciepłe dodajemy do jogurtu razem z cukrem pudrem i szybko, zanim nie stężeje rozlewamy masę między kółkami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce

Jadło i czytadło
Przekładany makowiec Kazi 196

Prawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju(...)dstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko dodajemy wyrośnięty rozczyn, następnie wsypujemy mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy

kgwjanczewo
PUSZYSTE CZEKOLADOWE PANCAKES NA KEFIRZE 192

bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki.  Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI   200 g kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżki cukru 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej(...)mieszamy rózgą - krótko - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie spowoduje, że placuszki nie będą puszyste). Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.  Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię, zachowując odstępy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu.  Odkładamy na kratkę, aby odparowały lub podajemy

cool and minty
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 123

mega pyszne spaghetti z krewetkami w sosie maślanym. Danie łatwe i szybkie do robienia, idealne na taki właśnie dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące(...)przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.   Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży 256

szybkie śniadanie, jarski obiad lub podwieczorek dla całej rodziny . Wykonasz je w 10 minut. Czas smażenia to kilkanaście minut. Racuchy są doskonałe także w diecie wegetariańskiej. Kaloryczność: około 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim: puszyste i mięciutkie proste i szybkie w wykonaniu (brak drożdży i oczywiście potrzeby czekania na wyrastanie ciasta) tanie (podstawowe produkty(...)jabłka wrzucam do przygotowanego ciasta i mieszam za pomocą łyżki. Krok 5 . Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję ją do masy ciasta, stopniowo i delikatnie mieszając łyżką. Krok 6 . Na dużej, żeliwnej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (do każdej kolej serii racuchów dolewam 1 łyżkę oleju). Na rozgrzany olej nakładam za pomocą łyżki porcje ciasta i formuję placuszki. Smażę

Ania gotuje
Sernik z bakaliami bez pieczenia 277

Sernik przygotowałam na szybko, nie miałam zbyt dużo czasu żeby upiec więc postanowiłam zrobić taki na szybko bez pieczenia. Wyszedł bardzo smaczny, wręcz się rozpływa w ustach, przygotowanie go zajęło mi zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 1 kilogram sera z wiaderka Wieluń 250 gram masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka skórki pomarańczowej 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło

Bajeczna Kuchnia
Tarta z jabłkami 154

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną(...)wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 287

pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was!  SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru

KUCHARNIA
Jabłkowa krówka bez pieczenia 281

Zbliża się weekend. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto bez pieczenia z jabłkami, mascarpone i masą krówkową. Proste składniki a efekt nieziemski. A może właśnie to ciasto znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Pychotka Składniki (na formę ok 20x30 cm): herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) 1 puszka masy krówkowej 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan(...)dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy

Cukiernia Pychotki
Pączuszki last minute (na maślance i proszku do pieczenia) 1195

wilgotne. Ich ogromną zaletą jest to, że robi się je w mig i mam wrażenie, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiej wersji pączków. To równie pyszna, co szybka alternatywa do tradycyjnych tłustoczwartkowych wypieków. Spróbujcie koniecznie!     Szukałam takiego przepisu od kilku miesięcy. Podobne pączuszki kupowałam w pobliskiej piekarni i bardzo chciałam odtworzyć te cudeńka w domu(...)cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz

Kulinarne Inspiracje
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 186

przypadku teflonu? Może i szybko się nagrzeje, ale z pewnością nie szybciej wypiecze. Wykończenie ceramiczne pozwala na nagrzanie się płyt do ponad 400 stopni, a dodatkowo lepiej przewodzi ciepło. Naprawdę warto na to zwrócić uwagę ;-) Warto też zwrócić uwagę na rowki - te głębokie, tak jak jest to tutaj, wpływają pozytywnie na wypiekanie się ciasta, gdyż temperatura szybciej dociera do każdego(...)czujnik, który sam reguluje odpowiednią temperaturę, nie pozwalając spalić wypieku, a jednocześnie utrzymywać jej wysoki poziom. Urządzenie jest intuicyjne. Gofry wychodzą bardzo smaczne, szybko się pieką, a do ich przygotowania nie potrzeba tłuszczu, zwłaszcza kiedy w cieście mamy już np. masło.  Płyty są wyjmowane, co umożliwia ich wygodniejsze mycie (chociaż tak naprawdę zupełnie nie przywierają i nie trzeba

Poezja Smaków - blog kulinarny
CHARLOTTE MALINOWA 197

Charlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najlepszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny.  Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony(...)francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą 164

Tarta jest przepyszna i bardzo szybko znika. Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem. Ja swoją zakupiłam w sieci marketów. Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika. Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna. Spróbujcie koniecznie. Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasteczka 147

Banalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty.  Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam

Kolejny blog o gotowaniu
Ucierane ciasto Donny Hay 192

Zapewne każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja też :) Jednak gdy w moje ręce wpadła książka Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” to chętnie wypróbowałam jej recepturę. Miałam już do czynienia z jej przepisami i wszystkie byly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki

Mienta blog