ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut
Słodkie PrzyjemnościPrzed Państwem przecudnej urody i smaku mięsne rollsy, tudzież paszteciki z indykiem i morelami! Są soczyste i pełne smaku, a francuskim akcentem jest tutaj francuskie ciasto, które dostaniemy w zdecydowanej większości sklepów. Pyszna, szybka i co najważniejsze łatwa przekąska! :D Serio, jestem nią zachwycona! Sam pomysł podpatrzyłam u jednego z moich kulinarnych idoli - Donala Skehana i zmodyfikowałam go po swojemu
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder 1 małe jajko do wysmarowania rogalików
Zasmakuj Kuchniroku przynajmniej raz w sezonie piekę ciasto z truskawkami. Tym razem chciałam, żeby było lekko i szybko. Wzorowałam się nas jednym z przepisów siostry Anastazji, użyłam jednak połowę mniej jogurtu oraz pominęłam warstwę z galaretką truskawkową. Wyszło naprawdę pyszne ciasto. Sami spróbujcie! Składniki (blaszka 20x36cm): 4 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao
Kuchnia domowa Anipianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest
Blog z ApetytemJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka
Kuchnia Pokoleńszklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto piec go na dolnej półce i pilnować
Trzeci talerzpudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane foremki
Smakowity Blog KulinarnyPamiętacie murzynek z jabłkami?Szybki i zawsze pyszny!Dziś zrobiłam go z orzechami i gruszkami z kawałkami gorzkiej czekolady(niemal brownie!) i mówię Wam warto było! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 6 gruszek(...)cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatychłodzenia) 20 minut pieczenia Liczba porcji 32 rogaliki Wartości odżywcze w jednej sztuce: Kalorie: 80 Białko: 1,3 g Tłuszcz: 3,3 g Węglowodany: 11 g Przygotowanie Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę(...)minimum 30 minut. Jeśli nie mamy blendera ani malaksera, to wszystkie składniki łączymy dłońmi. Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Ugniatamy je jeszcze przez chwilę, podsypując mąką, aby lekko się ogrzało i uelastyczniło. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość
Analiza SmakuJeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej? składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju(...)kawałki. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze
babka w formiepołowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest
Pieprzyć z FantazjąProsta i bardzo szybka w przygotowaniu babka. Dodatek kefiru, który można zamienić na maślankę sprawia, że babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam jest pyszna :) SKŁADNIKI: 4 całe jajka szklanka cukru cukier wanilinowy lub olejek szklanka kefiru 120 ml oleju 1 łyżeczka sody łyżka kakao 2 szklanki mąki WYKONANIE: Dużą formę na babkę moja(...)Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie
Pani na desertylko na chłodne dni. Czasami jesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła(...)szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko
Codzienna kuchnia niecodzienna