laktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc. JAJKA Jajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych(...)lodówki na 2 godziny przed korzystaniem z nich, co się tyczy również gotowania. Jeśli zapomnę ich wyjąć bądź nie mam czasu na odczekanie tych 2 godzin, wprowadzam trik „szybkiego ocieplenia jajek”. Polega to na tym, że przed włożeniem jajek do wrzątku przez chwilę trzymam je na łyżce cedzakowej nad par, jaka utworzy się podczas gotowania wody. Wyciągnięcie jajek wcześniej zapobiega
W kuchni Karmel-itkiplanowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć(...)wręcz ucieka z naczynia. Później opada. To znak, że dobrze pracuje, i ma idealną konsystencję, gdy masa jest za rzadka, wówczas tak nie rośnie. - Gdy zależy nam na bardzo szybkim odżywieniu zakwasu, mamy pilną potrzebę, a za długo nam czekać kilka dni (co zdarza się np.po urlopie) wówczas etapy odżywiania można przyspieszyć. Odżywiamy wówczas nasz zakwas w przerwach co najmniej
Smaczne ZdroweJuż niebawem zaczniemy pakować plecaki i walizki na wakacyjne wojaże. Oprócz strojów do opalania, wygodnych t-shirtów i przewiewnych sukienek znajdą się w nich także niezbędne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKrążył kiedyś po sieci taki „łańcuszek”, w którym dziewczyny pokazywały wnętrza swoich torebek. Tak sobie pomyślałam, że może by zrobić to samo z wnętrzami
Ostra na SłodkoNadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co
Wypisz WymalujTarta z pomidorami i ricottą. Każdego lata gromadzę sporą ilość pomidorów , jednak za każdym razem mam wielkie wyzwanie, co wykonać z tych pysznych i soczystych pomidorów
Zdrowy Styl JoannyOczyszczacz powietrza Stadler Form Roger - opinie użytkownika Nad tym jakim powietrzem oddychamy zaczynamy zastanawiać się najczęściej późną jesienią i zimą, kiedy w mediach słyszymy o smogu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo . Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie
Karo in the KitchenSałatka z ogórka z imbirem. Prosta surówka z ogórka w stylu azjatyckim. Sałatka z ogórka z imbirem i sezamem nosi nazwę kyuri sunomono. Ta japońska
Cztery FajeryDomowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Pączki możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobrze nam znane ragù alla bolognese to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Warto wiedzieć, że ragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś
Analiza SmakuPapardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziołowe pasty w oleju z których możecie wyczarować niesamowite smaki w bardzo różnych odsłonach te same pasty w małych paste pots – małe porcje przeznaczone dla 2 osób każda, szybkie przygotowanie i porcja na 1 raz. To nowość marki, która już za chwilę pojawi się w sklepach. Idealne także jako marynata do mięsa z grilla! 3 steps – to zupełnie(...)soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z jogurtem greckim, świeżą kolendrą i piklami czosnkowymi Patak
nietylkopasta.plPieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!