Tradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Serowe mini pączki to moje guilty pleasure. Do kawy, do kanapki ze śledziem, do żurku… mogę je jeść wszędzie. Są bardziej wciągające niż popcorn i
ladykitchenwyjdzie w praktyce, bo ta ostatnio zawodzi... Co ja to nie miałam... Choćby dziś, o przepraszam- wczoraj- miałam iść na wieczorny spacer. Dziecię nawet udało mi się uspać wyjątkowo szybko, bo o 20:45 już spało (co prawda jedno, ale zawsze to jakiś sukces!), myślami byłam już w drodze, a tu jeb! Zaczyna grzmieć i padać. Zostałam w domu(...)łyżeczka soli Dodatkowo: 1 małe jajko Ziarna sezamu, mak i czarnuszka Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Każdą część dzielimy
Kuchnia w czekoladziegodzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber na stołach bohaterów pojawia się keks, czyli standardowo ciasto dojrzewające po upieczeniu przez kilka tygodni w lodówce. Emma Collins po uzyskaniu dyplomu z dziennikarstwa zatrudnia się w "The Puyallup Examiner", gazecie o długiej tradycji. Od ośmiu miesięcy pracuje(...)lata do Peru jako wolontariuszka Korpusu Pokoju. Luther, księgowy, podlicza wydatki za poprzednie święta i wpada na pomysł spędzenia świąt na pokładzie luksusowego statku w czasie wycieczki na Karaiby. Szybko udaje mu się przekonać żonę do swego pomysłu, a argumentem jest mniejsza kwota wydana na czas świąt. Rezygnują zatem z zakupu choinki, prezentów, jedzenia (przed świętami jedzą mniej, by się
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że
Ciastkozercyjeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej do dziewiątej, Agnieszka nosiła szpilki(...)inne danie wymaga doprawienia, nawet trywialny, jakby się mogło wydawać, ryż trzeba w odpowiedni sposób przyprawić. Zresztą po co odmawiać sobie tych wszystkich niesamowitych smaków i aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest
Niedzielny kucharzsłodkich :) Składniki: - groszek konserwowy - fasola czerwona z puszki - mąka - woda - proszek do pieczenia Wykonanie: Groszek i fasolę wrzucamy do miski. Zasypyjemy mąką i dolewamy wody. Chodzi o to, żeby ciasto służyło zaledwie jako lepik, czyli żeby nie dominowało. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pół godziny. Wieczorem trzeba było(...)długie gotowanie. W tym celu bardzo dobrze sprawdza się znana miłośnikom twórczości Janusza Christy, kasza gryczana ze skwarkami. Tyle, że sojowymi :) Dlaczego sojowe? Bo granulat sojowy przygotowuje się bardzo szybko, a przy tym jest stosunkowo bogatym źródłem wartości odżywczych. Kasza oczywiście nie cała, tylko w płatkach. Składniki: - płatki kaszy gryczanej - granulat sojowy - przyprawa prażona cebula. Wykonanie: Kaszę mieszamy z granulatem
Kryzysowa Książka Kucharskaustawień temperatury, ale... czy jest to komuś potrzebne? W tańszych urządzeniach z takowymi się spotkałam, ale przecież wiadomo, że i tak wybieramy największą moc, żeby gofry upiekły się szybko i były kruche. Zresztą gofrownica samodzielnie tę temperaturę reguluje. Koszt urządzenia jest co prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną(...)kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki. Odstawić na 15 minut. Gofrownicę natłuścić i dobrze rozgrzać. Do ciasta dodać wiórki i wymieszać. Piec około 4-5 minut
Poranek na słodkopianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębeszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek paccheri(*), i wypełniłam je pysznym ragu- czyli sosem bolońskim. Przygotowanie pasticcio jest trochę pracochłonne ale zapewniam, że goście będą prosić o dokładke. Ja zawsze dzień “przed” przygotowuję ragu(...)rodzaj tradycyjnego neapolitańskiego makaronu o kształcie gigantycznych rurek, zazwyczaj wykonany z pszenicy durum . Paccheri w przeszłości były uważane za makaron dla biedaków “ pasta dei poveri”, ponieważ dużych rozmiarów makaron szybko wypelniał talerz i wydawało się go dużo. W dialekcie " pacchero " oznacza " klaps "( schiaffo) , a zatem paccheri są również nazywane “schiaffoni” . Inną ciekawostką jest fakt, iż podczas wykładania na talerz paccheri
Mia Cucina SofietaKeto bułki z siemieniem lnianym to przepis powstały w oparciu o chleb z siemieniem lnianym . Mają delikatnie chrupiącą skórkę, są lekko wilgotne w środku, a co
WegePrzepiswkawiarence.pl Produktów z olejem palmowym jest na pęczki. Dziwisz się, skąd tyle szumu wokół tego popularnego składnika spożywczego? Utwardzony olej palmowy jest bardzo bardzo niezdrowy, a
W KawiarenceNa blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego
KreatywnePinyprzygotowywane z sosem pomidorowym, w środku z mozzarella lub mięsem, – Gnochii ala Romana – to nie typowe kluseczki. Robi się je z semoliny, a nie normalnej mąki. Z ciasta wycinają płaskie krążki, które zapiekane są z roztopionym masłem i parmezanem, – puntarelle – pędy endywii w sosie anchois. I tylko w tej części Włoch to mają i jedzą. Inni(...)trzeba w kolejce odczekać, ponieważ przed wejściem sprawdzają zwartość Twojej torebki itp. Kolejka ta już z samego rana jest dość długa, ale nie martwcie się, bo porusza się stosunkowo szybko, dlatego nie rezygnujcie z tego! – Będąc w Bazylice skuście się na jej taras widokowy! Opcja tańsza – to pokonanie prawie 640 schodów (cena 8 euro), opcja droższa to wjazd
Czynniki pierwszeUwielbiam serniki, już chyba to gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą " fit " wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców . Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest(...)nalaną wodą. Przelej masę serową na przestudzony spód i wstaw do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piecz 1 godzinę. Jeżeli po upieczeniu zobaczysz wystający pęcherzyk szybko otwórz i z powrotem zamknij piekarnik. Zostaw w zamkniętym piekarniku na kilka godzin. Potem możesz taki sernik schłodzić w lodówce lub od razu podać z kleksikiem miodu na wierzchu. Jeżeli
Eat Shrimps