szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1273/2080)

Minipączki cynamonowe 402

masło, wyrabiać w sumie 10-15 minut (mikserem krócej) - gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec wyrastania w szerokim rondlu(...)zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku - pączuszki wrzucamy do oleju w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie - pączki należy smażyć do uzyskania złotego koloru, obracając je w trakcie smażenia

Smakołyki Bereniki
Chałka drożdżowa 174

mleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym.  Najważniejsze !  Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min !  Jesteście ciekawi przepisu ?  Zapraszam do dalszej części posta. Składniki: 35 g świeżych drożdży 180 ml mleka migdałowego(...)Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem.  Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki.  Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie ).  Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek.  Zaplatamy warkocz chowając końce

Marcepanowa kuchnia
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 171

musiałam zrobić je jeszcze kilkukrotnie, żeby doprecyzować recepturę, sprawić żeby lody były dalekie od smaku samej śmietany, nie przesłodzone, żeby smakowały jak znane i lubiane przez wszystkich serowe ciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie(...)owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde

Karo in the Kitchen
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami 119

pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do ciasta wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami. Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - dodatkowe informacje: (*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku

Di gotuje
Kartacze z mięsem z prażoną cebulką 107

jest tradycją w mojej rodzinie. Moja babcia przywiozła go ze swego rodzinnego domu, robiła go moja mama, ciotki a teraz zrobiłam i ja. Nie należy do dań prostych i szybkich ale do tych smacznych i sentymentalnych.  Jest dość tanie , bo nie oszukujmy się - w sezonie ziemniaki są dość portfeloznośne ;) Ważne jest by przyrządzając tę potrawę używać starych ziemniaków(...)zrobić w miarę szybko , żeby te surowe nie ściemniały. Dodajemy obie mąki- ilość zależy od tego ile w ziemniakach jest wody. Czy dobrze odcedziliście te gotowane i jakie były te surowe. Dodajemy też najpierw skrobię , która osadziła się na dnie soku z odciśniętych surowych ziemniaków. Mąki dodajemy po łyżce pszennej i ziemniaczanej. Wyrabiacie ciasto i patrzycie ile jeszcze tej mąki

Kuchnia Pełna Emocji
Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego 145

Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania

karolgotuje
Placuszki owsiane 122

gotować szybko ;)). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej roślinny do smażenia (najczęściej wybieram kokosowy) Przygotowanie: 1.   Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. 2.   Na patelni rozgrzewamy olej. 3.   Nakładamy ciasto

Prosto z Kotła
Błyskawiczne placuszki na jogurcie 124

Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_8756" align="aligncenter" width="1024"] Błyskawiczne placuszki na jogurcie[/caption] Zobacz inne przepisy na placuszki na słodko: Szybkie Placuszki Twarogowe Syrniki – Rosyjskie Placuszki

e-PrzepisyKulinarne
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 124

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Śniadanie lub deser – jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą 121

Pieczone śliwki  to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję

Tajemnice Smaku
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 116

Czas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h   Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłama

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 158

nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części(...)środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy!           Przepis Mamy Jadzi z messages,za który dziekuje ,szybki smaczny

mojej kuchni
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 191

nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części(...)środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy!           Przepis Mamy Jadzi z messages,za który dziekuje ,szybki smaczny

w mojej kuchni
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 157

zależy na dobrym smaku ciasta, więc zawsze używam tylko dobrej gatunkowo. Tym razem była to kawa świeżo palona CREMA GOLD (mieszanka doskonałych kaw brazyliskich i kolumbijskich z dodatkiem robusty indyjskiej), która posiada mocny, czekoladowy smak i cudowny aromat. Polecam ją nie tylko dla tych, którzy cenią dobrą jakość kawy, ale również dla osób potrzebujących szybko "stanąć na nogi", gdyż mieszanka

Di gotuje