przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli
potrawyregionalnePokroić w drobną szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnym ogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić) Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając(...)minut. Odstawić z ognia dodać chrzan , wymieszać. Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka. Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawy nałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić
Eli GotowanieZdecydowanie bardzo szybki i smaczny przepis na przekąskę. Dla mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej Przygotowanie: Paprykę
ChilliJemyKażde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia
Kuchnia ŁukaszaMam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na
Pink EnvelopeSmaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu deser dla miłośników czekolady z lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Smakowite DaniaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszaracuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania
noteskulinarnyfigaLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej
Poezja smakuCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko
Codzienna kuchnia niecodziennaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaDynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe
Kulinarne przygody Gatitybajka. Spadła na mnie ciężka choroba, nowotwór. - Adrianna musi szybko dorosnąć... Kto wie, co się zdarzy - mówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła
W kuchni Karmel-itkiBardzo szybkie w wykonaniu, do tego bardzo proste! Idealne do nadziewania! Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają
Blondynka Gotujejakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE