Dziś moja kochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z
Słodkie okruszkiOriginal :) Tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki. Polecam… (przepis autorki) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał
Mała Cukierenkaowoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok.40 minut w temp.180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Mój piekarnik szybko się nagrzewa, a dzięki temu, że temperatura
Smaczne Zdrowepasowałyby maliny lub truskawki. Polecam. Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Krem: 250 g śmietany 36 % 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć
zadanie-gotowanieniejednokrotnie już jako nastolatka. Jest smaczny, szybki i prosty wykonaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 łyżki cukru 1 jajko (lub 2 żółtaka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe/waniliowe 1 szklanka cukru pudru 200g masła Dodatkowo: 500g truskawek biały lukier Wszystkie składniki
Di gotujewszelkie uwagi i komentarze. Truskawki już się praktycznie skończyły, ale lato to bogactwo innych owoców i trzeba z nich korzystać ile się da. Dziś pora na czereśnie :) Jako, że prognozy weekendowe zapowiadają upały więc nie sądzę, by komukolwiek chciało się spędzać godziny w kuchni. Dlatego mam dla Was lekkie, szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami. Składniki: 4 jaja
Cynamonowe szczęścieW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście śliwki możemy zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo
PysiaGotuje.plsprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody stołowej Pianka : 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe 1 litr maślanki truskawkowej Dodatkowo : ok. 0,5 truskawek 1 galaretka(...)warstwy zmieściły), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra i dół w 175 *C przez ok. 20 minut. Studzimy. Ważne aby za szybko nie wyciągać biszkoptu bo może nam opaść. Truskawki myjemy, pozbawiamy zielonej części i przecinamy na połówki, które układamy przeciętą stroną na biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, kiedy galaretka zacznie
W Moim Magicznym Domuzarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀 Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 60 g cukru pudru szczypta(...)szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier
Słodka Strefadodać truskawki [ kilka zostawić] i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta(...)znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[ Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy] .Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić
Moje domowe kucharzeniecudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. :) Ciasto: 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki (może(...)niej serek i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe! #Jak nie marnować jedzenia: Kremu wychodzi dość sporo, więc jeśli Wasza forma nie jest dość wysoka, to możecie zużyć tylko jego część, a resztę wykorzystać do przygotowania szybkich deserów w pucharkach. Do przygotowania jednego pucharku potrzebujecie: 3 pokruszone herbatniki 3 truskawki lub inne owoce pokrojone w kostkę 3 łyżki masy
Cooking MonsterWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą
Ze smakiem bez glutenuZapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskisoli szczypta proszku do pieczenia Strawberry curd 250 g truskawek szklanka cukru jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię(...)nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko, żółtka i mąkę dodajemy
sama złodyczPrzy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser
Przepisy Aleksandry