Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami . Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta . Szybkie i naprawdę smaczne. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące. Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta(...)Dodatkowo: 300 g jagód 2 łyżki cukru pudru Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Jagody mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty
Słodki sentymentposmarowania bułeczek po wierzchu; 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek po wierzchu; Blacha do pieczenia o wymiarach 32 x 26 cm; Okrągła wycinarka do ciastek o średnicy około 9 cm. Sposób przygotowania: Grzyby suszone szybko umyć w letniej wodzie i włożyć do miseczki. Zalać niewielką ilością letniej wody (woda powinna przykryć grzyby) i odstawić do namoczenia(...)łyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach
Gospodyni MiejskaKokosowe ciasteczka owsiane są szybkie w przygotowaniu, więc polecam je każdemu, kto lubi małe wypieki z dodatkiem płatków owsianych. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, z lekko kokosowym smakiem. Nie zawierają w składzie mąki, lecz jej brak nie czyni ciastek dietetycznymi, gdyż masło czy słodka śmietanka są również dość kaloryczne. Nie przeszkadza to jednak zajadać się takimi ciasteczkami
Smakołyki Berenikimieć w kuchni. Znajomi się zapowiedzieli a nie macie nic czym można by ich poczęstować, nie chce Wam się długo gotować obiadu na drugi dzień, nie macie pomysłu na szybką i ciepłą kolację? Właśnie w takich sytuacjach przychodzi z pomocą ciasto francuskie. Nadaje się zarówno jako baza do słonych i słodkich przekąsek, można wykorzystać je jako spód do wielu tart(...)jednak jego przygotowanie jest dość czasochłonne i dlatego właśnie w mojej lodówce zawsze znajduje się rolka gotowego. Do przygotowanie moich ciastek wykorzystałam dżem z dyni i pomarańczy, na który przepis możecie znaleźć tutaj . Do pracy, do kawy, jako szybka i słodka przekąska sprawdzą się na piątkę z plusem! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl coś do smarowania – dżem, powidła
Życie ze smakiemDzisiaj zaproponuję Wam smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez
Ciastka - domowe słodkościSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCoś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść
Poezja smakuPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni około 10-12 minut - na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastka dowolnie udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaNajlepsze ciasteczka pod słońcem, przy których warto zapomnieć o wszelakich dietach Dziś przepis na super szybkie i proste ciasteczka maślane, które przygotujecie w kilka chwil. Są chrupiące, słodkie, idealne do popołudniowej kawy, leniwego weekendu, ulubionej książki i kubka kakao. Świetny przepis, a ciastka zawsze wyjdą. Możecie je dodatkowo osłodzić i przed włożeniem do piekarnika obtoczyć w cukrze. Ciasteczka(...)mąki pszennej 50 g cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią opcja: cukier do obtoczenia ciasteczek PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam cukier, cukier z wanilią, mąkę i posiekane, zimne masło. Szybko zagniatam, by powstało gładkie ciasto, które zbijam w kulę. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia
Zasmakuj Kuchnikierunku, wzbogacając skład o płatki owsiane i kilka innych dodatków, które sprawiają, że ciasteczka są nieziemsko pyszne. Proste i szybkie przygotowanie to kolejny argument przemawiający na ich korzyść. Upieczcie i sami się przekonajcie! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 713 kcal | 10 g białka | 83 g węglowodanów | 31 g tłuszczu
Nerds Kitchenblogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko
Walijskie Pichceniedlatego na poprawę humoru polecam te ciasteczka. Niesamowicie czekoladowe, mocno wilgotne, niezwykle kruche i mega pyszne. Nie są trudne w przygotowaniu, ekspresowe i szybko się pieką a efekt naprawdę zachwycający. Żadne z kupnych ciastek na pewno im nie dorównają,czkoladoholicy będą na pewno usatysfakcjonowani, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Na 16 sztuk: 160/170 g gorzkiej czekolady
Krylowa KuchniaScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają
Tajemnice SmakuW okresie świątecznym ze wszystkich stron narzucają nam się czekoladowe mikołaje, marcepanowe bałwanki, cukrowe choinki, czekoladki i pralinki. Wszystko pięknie opakowane, błyszczące i okraszone nieprzyzwoitą ilością
HealthyCreationsKulki mocy podbijają internet już od kilku lat. Moja wersja jest szyta na miarę - pod moje dzieci, ale mam nadzieję, że u innych też się sprawdzi
Kulinarne Inspiracjejest tak ciepło jak dziś, a mam ochotę na coś słodkiego - szukam szybkich i "zimnych" rozwiązań. Deser jest słodki dzięki malinom i ciastkom, a zarazem lekko kwaśny poprzez dodatek jogurtu. Składniki: ok 150 g malin 6 ciastek zbożowych 200g jogurtu greckiego Przygotowanie: Ciastka rozdrabniamy i wysypujemy na dno szklanki. 3/4 malin rozgniatamy lekko za pomocą widelca
Lena GotujePączki są bardzo smaczne,wychodzą pulchniutkie i bardzo szybko się je robi :).Po usmażeniu można je nadziać za pomocą szprycy jakimś dżemem lub kremem lub po
Mała w garnku mieszaKiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca
babka w formieWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchniletnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych ciastek - u mnie biszkopty 120g masła 1 kostka - 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masa: 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
Malinowa KawiarenkaBrak czasu.. powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek
Smaki NataliiTrochę leniwie podeszłam do tych ciastek , użyłam gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych
Gotowanie jest łatwejestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;) Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie - 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej
Corner With RecipesSzybki i bardzo smaczny deser z wykorzystaniem jeżyn. Baza z ciastek owsianych, masa z serka waniliowego i bananów oraz wykończenie z jeżyn dają orzeźwiające i sycące połączenie. W upalne dni deser można przed podaniem mocno schłodzić - smakuje wtedy jeszcze lepiej
Milion SmakówMacie tak czasami, że zjedlibyście coś zdrowego i pysznego? Ja mam! A odkąd jestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że
zabawa smakiemcentymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy wyjęte z piekarnika ciastka wydają się miękkie. Dajcie im kilka minut, by ostygły, szybko stwardnieją
W kuchni wieczorempieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać
Grahamka, weka i kajzerkaodstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc jest szansa, że ucieszy się z wizyty-niespodzianki
Pożeraczka, czyli raz adobrze