Lane chrusty to moja propozycja na ostanie dni karnawału. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty
Pieguskowa KuchniaPuszysta i delikatna rolada biszkoptowa o smaku cappuccino :) Jak już nie raz wspominałam, wszelkie kawowe smaki, to moje smaki ;) Rolada jest łatwa i dość szybka w
Opowieści z piekarnikaPieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a
dolcevitainmykitchenJesień na dobre zawitała, a kiedy jesień, to i jabłka. Ich zapach połączony z zapachem słodkich, cynamonowych racuchów to coś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą
WielopokoleniowoMuffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę
Kuchnia na wzgórzuKrótki przepis, bo do zjedzenia też niewiele,ale za to......połączenie smaków uważam za wyjątkowei cieszę się, że tak niewiele z tymi precelkami pracy.Słono-słodkie
bistro mamaudać. Ja zawsze eksperymentuję i zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców(...)litra śmietanki 30% • 4 łyżek cukru pudru • dowolne owoce sezonowe, u mnie maliny i borówka amerykańska Wykonanie: Ciasto • Zagotować wodę, olej, sól i cukier. • Dodać mąkę, szybko wymieszać i wystudzić. • Masę przełozyć do miksera, dodawać po jednym jajku. Miksować masę ok. 10 minut. • Masę przełożyć do foliowego rękawa i wyciskać
To co kochamwymieszać. Dodać śmietanę i szybko wyrobić rękami dość mokre ciasto. Uformować z ciasta wałek, zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dużą blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić na plasterki, rozpłaszczać lekko każdy plaster dłonią by ciastko było cieńsze i układać je na przygotowanej blaszce
maniapieczeniamasę z ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam
Jadło i czytadłoPochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po
Ciastka - domowe słodkościkokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżka cukru(...)połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym
Di gotujeDodatkowo: marmolada/nadzienie Ponadto: jajko do posmarowania wierzchu cukier do posypania (opcjonalnie) Kruche rożki z nadzieniem - przygotowanie: Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm. Placek pokroić na kwadraty o boku około(...)nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) W przepisie użyłam termostabilnego nadzienia Lauretta , tym razem o smaku kukułkowym. Wszystkie nadzienia
Di gotujemleka. Bardzo lekkie choć zrobienie ich jest dość pracochłonne - włożona praca jest warta efektów. Z jednej porcji przygotowałam 30 ciasteczek (blacha 24 na 24 cm). Jedno ciastko to: 31,4 kcal w tym: W: 2,2 g; B: 1,46 g; T: 1,73 g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym i szybkim ruchem dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Przekładamy na blachę i pieczemy w temp 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Nadzienie Żelatynę
Health-Fit-LifeOstatnio zainteresowały mnie, pierniczki z dodatkiem drożdży. Sporo jest tego w internecie. Trochę poczytałam i postanowiłam wypróbować. Bo dlaczego nie? Upiekłam i powiem Wam, że są
Agusiowe smakołykiWersja deseru, który ładnie wygląda, ale przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą
Zdrowie i pysznie na talerzuPolsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche. Składniki na ca. 50 sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania. Podlinkowane produkty pochodzą z eSłoneczka . (*) Ostatnio wspominałam Wam o nowej formie do muffinek - klik ... Mogę śmiało przyznać, że sprawdza się doskonale. Naprawdę dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie. Co prawda można
Di gotujeSezon wiśniowy w pełni co mnie bardzo cieszy bo bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo
Pieguskowa KuchniaTakie wafelki to smak mojego dzieciństwa. W zasadzie to nic się nie zmieniło- nadal jestem ich ogromną fanką. Na dodatek moje dzieci też za nimi przepadają
Pieguskowa KuchniaKolejny przepis na ciasteczka. Tym razem są to ciasteczka drożdżowe moczone w wodzie. Wbrew oczekiwaniom ciastek wcale nie czuć drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka
PatiGotujeŚwięta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie
FitKotKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową, mak, cukier, sodę oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko
Kuchnia bezglutenowaW ramach Ciasto na niedzielę tym razem Ciasteczka . Ciasteczka które upiekłam są z pure dniowym i moimi ulubionymi przyprawami jakimi są kardamon i cynamon. Ciasteczka robi
Moje Małe Czarowaniekolejne przedmioty z nimi związane, szybko się nie skończy. Mamy w domu chyba wszystko co związane jest z tyranozaurami, pachycefaloz aur ami, spinozaurami i innymi gadami . Czytamy książki o dinozaurach, oglądamy filmy z dinozaurami, gramy w gry o dinozaurach, ubieramy się w ubranka z motywem dinozaurów , przebieramy się za dinozaury,jemy kluski i ciastka w kształ tach dinozaurów , jeździmy
WYSPA SZCZĘSLIWABrakuje wam batoników? Czegoś słodkiego, aby przegryźć między posiłkami? Nic straconego, bo w parę chwil można zrobić pyszne batoniki energetyczne, bez glutenu, zbóż i pieczenia. Dobre
PaleoLifeTradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ... Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały. Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym
Walijskie PichcenieCzarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje
Made By Mom And SonPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki. Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć w rulon. Rulon pociąć na 2cm plasterki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Wszystkie ciastka posmarować białkiem. Upiec
Cakes By KejtDomowe ciasteczka jakie by nie były są zawsze zdrowsze od tych sklepowych choć już coraz więcej na półkach sklepowych tych zdrowszych ciasteczek. Dziś proponuję Wam szybkie
Moje Małe Czarowanie