krótkiej przerwie. Wypoczęta po wyjeździe do Włoch, z naładowanymi bateriami znów mam zamiar zasypywać Was pysznymi przepisami. Z racji tego, że jutro mamy Tłusty Czwartek, chciałabym zaproponować Wam szybki przepis na mini serowe pączusie z mąki żytniej. Ponadto przypomnę Wam przepisy z poprzednich lat, które również świetnie sprawdzą się jutrzejszego dnia: – pieczone FIT pączki z masłem orzechowym – odchudzone(...)dalej miksujemy. Stopniowo, ciągle mieszając, do twarogu dodajemy mieszankę mąki. Na koniec dodajemy kieliszek alkoholu i aromat, mieszamy. Dłonie natłuszczamy, by łatwiej było nam formować 4-centymetrowe kulki (jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodajemy trochę mąki). Następnie wrzucamy je do rozgrzanego oleju. W razie potrzeby pomagamy im się obracać, gdy jedna ze stron będzie już rumiana. Gdy będą już całe
Be Fit Be StrongRollsy z tortilli Wspaniale smakują, są proste i szybkie w przygotowania, a do tego świetnie prezentują się na talerzu. Idealna przekąska na przyjęcie, piknik albo na wynos do pracy lub szkoły. Placki tortilli można zrobić samemu, jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim dużo tańsze niż gotowe, kupne tortille. Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS(...)każdą roladkę wbijamy wykałaczkę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rollsy – koreczki z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNaprawdę bardzo smaczne, robi się je szybciutko. Przepis znalazłam tutaj . Niestety nie miałam migdałowego amaretto, ale i tak smak był super. Takie pączusie zrobimy w pół godziny, tak szybko też znikają, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję. U mnie w lodówce już czeka ricotta i to dwa opakowania. Będziemy robić raz jeszcze podwójną porcję już tym razem :-)) Z podanych(...)się połączyły. 3. W wyższej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej ( oleju powinno być tak na wysokość około 3-4 cm. Za pomocą dwóch łyżek nabieramy nieduże porcje ciasta, jedną nabieramy, a drugą zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Smażymy na ciemnozłoty kolor. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkiŁatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;) PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy(...)łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewynadszedł ten moment i udało mi się zrobić mu parę zdjęć z pewną osobą za plecami, która ciągle się pytała "czy już mogę zjeść?" ;) Brownie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do tego w cale nie czuć w nim, że jest z fasoli. Ja przedstawiam Wam z polewą czekoladową z masła orzechowego - niebo w gębie! Składniki (na małą keksówkę(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Studzić na kratce (wyjąć z formy). Czekoladę rozpuścić na parze, dodać masło orzechowe i rozpuścić w ciepłej czekoladzie. Polać ciasto i podawać. Smacznego
CookYourselfmożesz pić mleka lub go nie lubisz, użyj do przygotowania koktajlu wodę. Jeśli chcecie, aby koktajl był jeszcze bardziej sycący, dodajcie 2 łyżki serka wiejskiego. Lista składników na taki szybki koktajl może być długa lub bardzo krótka. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. Ja często używam tych składników (owoców), które są już nie najświeższe. W koktajlu tego(...)blendera i ucieramy na gładką masę. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/zielony-koktajl-awokado-jablkiem-bananem/ MieszamWGarnku Artykuł Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwaniliowych serkach homogenizowanych. Idealna propozycja dla zapracowanych. Ich przygotowanie trwa tyle, ile zajmie nam zmieszanie składników i usmażenie pączków w głębokim tłuszczu. A, że smażą się szybko, więc po godzinie od pomysłu mamy na stole pączki. Najlepsze zaraz po zrobieniu :) Składniki (około 55 pączków): 3 waniliowe serki homogenizowane - łącznie 450 g 2 duże jajka 1 łyżka soku z cytryny(...)suche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Składniki suche wsypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem lub łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie kleiste. Przygotowanie oleju: W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm - pączki powinny w nim swobodnie pływać. Temperatura oleju jest odpowiednia, gdy pączki wypływają
Smak mojego domurozmów i sami po nią sięgnijcie. Oczywiście jak zawsze zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa(...)mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję
I tu będę miała takie teJedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. I to nie ze względu na "posiadanie" M&M'sów w przepisie, ale na to, że są na prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki
CookYourselftutaj nie było, ale niestety nie udało mi się pogodzić nauki z blogowaniem. Wracałam do domu bardzo późno, a każdą wolną chwilę starałam się podgonić w pracach domowych. Zbyt szybkie tempo i nerwy przedegzaminacyjne nie wyszły mi na dobre, bo wylądowałam na kilka dni w szpitalu. Teraz już wszystko jest dobrze, więc wzięłam się za kolejną realizację planów ;-) v\:* {behavior(...)jednej misce połączyć wszystkie składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki do muffinek lub foremki napełniać ciastem do wysokości 2/3. Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób
Na słodko lub wytrawnieNadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami.Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli.Są mega proste w wykonaniu, nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą drewnianą łyżkę.Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło.Babeczki są pyszne(...)pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu
Olikowa kuchniazdecydować, które upiec najpierw. Upiekłam więc bułeczki w dwóch smakach. Słodkie z rodzynkami oraz wytrawne z suszonymi pomidorami. Te drugie są póki co na pierwszym miejscu, ale szybko może się to zmienić, ponieważ w weekend znów planuję pieczenie. Tymczasem zapraszam na puszyste bułeczki o intensywnym smaku, świetnie nadające się na leniwe śniadanie. Ziołowe bułeczki z suszonymi pomidorami składniki(...)łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy oliwę i wodę. Następnie dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz zioła i paprykę, dalej wyrabiając. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi od rąk Miskę
Ratunku obiadSkładniki: – 400 g mąki tortowej – 4 jajka – 1 szklanka jogurtu naturalnego – 1/2 szklanki oleju – 3\4 szklanki cukru – cukier wanilinowy
I LOVE LIFEKolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię robić warstwowych
Zdrowie i pysznie na talerzuJestem osobą, która nigdy nie je regularnie posiłków. Jak jestem głodna to potrafię zjeść obiad już o 12, a są dni kiedy robię to dopiero o
Emskie SmakiUwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na rozkosznie orzechowe słodkości. Na weekend wraz z moją córeczką upiekłyśmy wspaniałe, wilgotne babeczki nadziane masą orzechową. Zachęcam Was do spróbowania. Po prostu
Słodkie okruszkiDzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla
moj przepis naWytrawne babeczki z dużą dozą szpinaku i sera feta. Jak każde muffiny te są również szybkie w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Są wilgotne i sycące. Moi domownicy je pokochali. Składniki: 400g świeżego lub mrożonego szpinaku 100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku 500ml jogurtu naturalnego 4 jaja 250g sera feta(...)jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie
Słodki Zakątekpuszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie pyszne i bardzo dobrze, że do tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie owocowym. Składniki (na 3-4 porcje(...)kruszymy małe kawałki twarogu i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy się dobrze nagrzeje, smażymy placuszki – na jednego daję około 1,5 łyżki ciasta i układam w miarę foremny placuszek, niezbyt gruby. Smażę z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Upieczone wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym na minutę. Przed kolejną porcją dodaję odrobinę
Smaczna Stronanawiązywać do kuchni świata. Dziś zapraszam Was do Korei ( tam jeszcze nie byliśmy! ) na genialne, słodkie placuszki Hotteok . W Korei jest to rodzaj street foodu, czyli jedzenia sprzedawanego na szybko przy ulicy. Geneza ich sięga jednak do Chin a nie Korei ( w XIX wieku Chiny wysłały do Korei swoich żołnierzy, którzy w późniejszym czasie tam się osiedlili przynosząc przy okazji(...)łyżki * orzechy ( np. włoskie ) – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do miski wkładamy: biały cukier, wodę, drożdże, sól – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek. Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy
Ostra na Słodkosycące. Do posłodzenia użyłam syropu klonowego, więc w przepisie nie dodajemy białego cukru, zostaje tylko ten w czekoladzie. Jeśli użyjemy dobrej, gorzkiej czekolady deser będzie również wegański. Przepis jest szybki i prosty, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie Składniki: Batoniki: 430g(...)masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia. 2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). Powstanie gęsta, elastyczna masa. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut. 3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje ( patrz
Mała CukierenkaNaszła mnie ochota na coś szybkiego kalorycznego i jak to mówią niebo w gębie. Pewnie też lubicie pizze, pizzerin-ki no bo kto może ich nie lubić. Polecam na różne okazję od walentynek po dzień kobiet czy urodziny. Składniki : mąka bułkowa( typ 650) 400 g woda ciepła 2 szklanki sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 g Dodatkowo(...)mące i delikatnie mieszamy, tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Drożdże pięknie pracują więc dodajemy resztę ciepłej wody i sól .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Formę płaską wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy dłońmi kuleczki i spłaszczamy je układamy w odstępach. Smarujemy keczupem
Różowa kuchniawpis miał powstać wczoraj wieczorem, ale zabrakło mi czasu i sił na stworzenie go. Jednak nie ma się co martwić, muffinki są tak bajecznie prostym i szybkim wypiekiem, że nawet dziś zdążycie przygotować sobie te słodkie maleństwa do popołudniowej, weekendowej kawy. Oczywiście jeśli macie ochotę na babeczki ze słodkim dodatkiem dojrzałych gruszek i gorzkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, macie(...)misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jedną łyżeczkę cynamonu. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia składników. Dorzucić gruszki i czekoladę, ponownie wymieszać. Wypełnić ciastem papilotki lub silikonowe foremki do muffinek, piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C, do suchego patyczka
Simply Foodwyprawiam, trudno nie trzeba co roku. Jednakże okazało się że goście wpadną niezależnie od moich pomysłów na realizowanie imprezy lub nie :) Musiałam więc coś upiec, tak powstał szybki tort z owocami. Najprostszy jaki zdarzyło mi się robić, choć wcale nie mniej smaczny od innych. Czasami w prostocie siła :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki(...)miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do piecznie i wylewamy powstałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40-50 minut. Pieczemy do efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera
Kolizje Smakówszpinakowa i muffinki a dziś mam ochotę na kruche babeczki. Muffiny z borówkami i są miękkie i bardzo wilgotne dzięki owocom. Doskonałe do popołudniowej herbaty, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Z tej porcji masy powstaje 12 dużych babeczek z borówkami. Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Życie zaczyna się w kuchniupiekła pierniki, a one je ozdobią. One je ozdabiały mocno zainteresowane , a ja kula po kulce raczyłam się słodyczą. Kule możecie zamówić u Justyny PRZEZ PROFIL NA FB! Szybki kontakt właścicielki, błyskawiczna wysyłka i każdy może cieszyć się odrobiną słodyczy hand made.Powiem, że warto , bo to ręczna robota, a do tego każda kulka jest inna! A poniżej przepis(...)folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj
Z Kuchni Do Kuchnizrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o smaku pierniczkowym. Mało pracy, bo tylko połączenie mokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie. Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle wyczuwalna, jednak nadaje ciastkom wilgotności. Mąka kasztanowa natomiast powoduje, że są kruche. Jest lekkostrawna, bezglutenowa, bogata(...)suche osobno. • Dodać suche do mokrych, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce ciasta. • Piec w 170 st.C przez 13-15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciastek
To co kochamnich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne. Te dzisiejsze placki są dość szybkie i mega pyszne (ostatnio to nasze ulubione), to chyba najlepsze z dotychczas przygotowanych, choć i pozostałym nic nie brakuje. Składniki: - 1kg mniejszych cukinii - 1 ząbek czosnku - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 160g mąki orkiszowej(...)tarki, wsypać sól, zamieszać i odstawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar płynów. Do miski dodać jajka, wsypać mąki, kurkumę, dodać koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być wodniste. Gdyby podchodziło wodą, to dodać trochę mąki lub odlać nadmiar płynów. Najlepiej przygotować masę bezpośrednio przed smażeniem, gdy postoi dłużej, trzeba będzie dosypać trochę więcej mąki
Smaczne ZdrowePavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka(...)będzie gładka. Wlewamy ocet i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze około minutę. Ubitą masę wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia z wyrysowanym okręgiem o średnicy 20 cm. Szybkimi ruchami formujemy bezę i wkładamy do piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy
Emskie Smakisukcesy/wygrane. Jeśli w grze w karty przegramy 10zł to odczuwamy tę stratę dotkliwiej niż zysk o tej samej wartości. Jeśli spojrzymy na tę zasadę przykładając ją do codziennego życia, szybko zauważymy, że miłej pani w urzędzie nie doceniamy z taką samą żarliwością, z jaką narzekamy na panią niemiłą. Dlatego postanowiłam miłe panie docenić. Tak dla równowagi i zwrócenia uwagi(...)także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cienki placek 1-2mm. W razie konieczności podsypać mąką pszenną. Piec 12 minut
W kuchni wieczoremblogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy. Skomentuj
MamaOskarkaOstatnio królują u nas wszelakie placki i placuszki. To szybki sposób na coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka(...)posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym
Kulinarne Inspiracjeptak ćwierka prawą stroną dzióbka to znaczy, że wiosna już blisko. W związku z tym postanowiłam wykazać się czujnością rewolucjonisty, i jak tylko C. wspomniał o przezroczystym lodzie, szybko spytałam: A co to znaczy?Wybitnie z siebie zadowolona oczekuję odpowiedzi w stylu zima skończy się za trzy dni, zamiast tego jednak C. patrzy na mnie jak na czubka, mruży oczy(...)Georga Strachala. Oryginalnie nazywane rundstykker, czyli dosłownie - okrągłe kawałki. Bułeczki wyszły malutkie, okrąglutkie, urocze. Stosunkowo syte. Idealne na leniwe śniadanie. Skusicie się...?Szwedzkie bułeczkiSkładniki:(na 20 bułeczek)pierwsze ciasto:300 g mąki pszennej400 ml mleka11 g suchych drożdżyciasto właściwe:350 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli50 g masładodatkowo:10 g mąki pszennej300 g mąki wymieszać z drożdżami, wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrze