Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis naszarlotkę może zajmować nieco czasu, zwłaszcza gdy jabłka puszczą sporo soku. W takiej sytuacji najlepszym sposobem będzie dłuższe gotowanie ich bez przykrycia, do momentu aż nadmiar płynu odparuje. Aby szybko zagęścić masę, możesz również dodać do masy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w niedużej ilości zimnej wody. Alternatywnie możesz dodać do jabłek kaszy manny, chociaż w tym wypadku wpłynie(...)pulsacyjnym zmiksuj je szybko, tak aby powstało jednolite ciasto. Zagnieć je szybko w kulkę, obwiń folią, a następnie włóż je do lodówki na przynajmniej 30 minut. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż je do dużego garnka, dodaj miód oraz cynamon i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Jabłka powinny szybko zmięknąć i puścić
okolicepalnika.plSkończyliśmy serię truskawkowych przepisów, a rozpoczynamy malinowo-borówkową! Będzie pysznie – obiecuję! Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, które moja Mama nazwała
Ostra na Słodkorabarbaru. Każdego roku wracam do klasyki i rabarbarowych ulubieńców, ale staram się też testować nowe pomysły. Jeśli Wy również chcecie pobawić się trochę rabarbarem to zapraszam Was do przetestowania szybkich i smacznych przepisów z rabarbarem w roli głównej. Dajcie znać, który smakował Wam najbardziej Czy wiesz, że? rabarbar to nie owoc, lecz warzywo? Rabarbar pochodzi najprawdopodobniej z Syberii, ale uprawiany(...)dużo witaminy A i E, a także potas i magnez . Przepisy z rabarbarem Przegląd rabarbarowych inspiracji zaczynam od ciast : Ciasto z rabarbarem i porzeczkami Galette z kajmakiem i rabarbarem Sernik na zimno Ciasto owsiane z rabarbarem Pełnoziarnista tarta z rabarbarem Ciasto ucierane z rabarbarem Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Maślane muffinki z rabarbarem i kruszonką Ciastka owsiane
365 dni dookoła kuchniwspaniałych i smacznych potraw, którymi zachwycają się nasi goście. W tym roku postanowiłam w końcu, na szybko zrobić sama taki pasztet . A może pieczeń? Kto jak woli :) Nie jest on typowy, ponieważ jest z mięsa mielonego. Mimo wszystko jest pyszny i szybko się go robi. Dodatkowo jest idealny nie tylko na Święta! Świetnie pasuje do obiadu w ciągu(...)położyć ugotowane jajka, następnie przykryć pozostałym mięsem. 5. Piec godzinę w 180 stopniach Zajrzyj również tu: 1. Drożdżowa babka cytrynowa 2. Czarno biała Babka Wielkanocna 3. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi
My World by Dagmara RekJeszcze niy tak dołwno [1] niyftorzi [2] narzykali, że im za gorko, [3] ale już teraz paczōm [4] we niebo i wypatrujōm słońca, bo im sie
Chop w kuchnisłodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny
Kulinarne Inspiracjeropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć(...)białości,stopniowo dodając ser,ubite żółtka,śmietankę i cukier waniliowy. Gdy masa serowa będzie już jednolita,starannie wymieszać ją z przygotowanymi bakaliami i rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi
Przepisy i porady kulinarneprzez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze nie zamieszczam nowych przepisow, jednak ostatnio gotuje bardzo szybkie dania, nie jest to tez nic nowego, bo na nowosci nie mam juz sily. Moja glowa zajeta jest w tym momencie organizowaniem przeprowadzki, nadzorowaniem najwazniejszych spraw do pozalatwiania. Ale, ale! zeby(...)przepis lezal sobie w segregatorku, a zdjecia przez przypadek zostaly wykasowane. Nowy Rok jednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat.Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba
Przysmaki KarolkiSernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem maku i brzoskwiń. Delikatny, kremowy sernik idealny na święta i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z makiem i brzoskwiniami. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 390 g 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru 100 g 3 łyżki kakao(...)gęstej śmietany może być gęsty jogurt 5 żółtek białka zostawiamy będą potrzebne do masy makowej Składniki na masę sernikową: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka, do sernika również świetnie nadaje się ser śmietankowy wtedy wystarczy go zmielić raz. 4 jajka osobno żółtka i białka pianę z białek dodajemy po ubiciu masy serowej 100 g masła miękkiego
To co lubię - gotuję i polecamsłodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony blog z apetytem . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą(...)Krem: 15g żelatyny 120-130ml wody w temperaturze pokojowej 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka) Dodatkowo: 400g masy krówkowej (użyłam z puszki) 250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych) Wierzch: 2 galaretki malinowe 600ml gorącej wody 400-500g malin świeżych
Mała Cukierenkapopołudnia. Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc. Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu w końcu zaczęły(...)kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, wygląda ślicznie, a smakuje wprost obłędnie. Częstowałam nią sąsiadów, i nikt nie oparł się dokładce. W tajemnicy Wam też powiem, że Pan Sąsiad spod piątki wziął nawet kawałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowy sernik wg siostry Anastazji Serniki to moje ulubione wypieki. Co jakiś czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny(...)wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
na moim stole...Pomysł na taki pyszny sernik zaczerpnęłam stąd..zdjęcia tylko takie zdążyłam zrobić..pyszny serniczek..polecam..250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2(...)pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem
Moje domowe kucharzenie, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik idealny na lato - wspaniale musiałby smakować zajadany w ogrodzie w promieniach popołudniowego słońca, przy cichym bzyczeniu owadów... Ach, rozmarzyłam się...Pyszności z truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju(...)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrze