szybka babka - 1821 przepisów (strona:41/122)

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI 107

Pierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody(...)truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.  Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami

Kuchnia w oparach
Babka majonezowa 301

Ostatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki

Z miłości do słodkości
Ciasto orzechowe 181

babki tylko, że z dodatkiem orzechów. Babka z mielonymi orzechami włoskimi, posypana cukrem pudrem. Ostatnio w niedzielę miałam niespodziewanych gości. Chciałam więc upiec coś na szybko, ale niezbyt klasycznego. Postanowiłam więc do klasycznej babki dodać orzechy włoskie, które już kiedyś otrzymałam od mamy. Takim sposobem w moim domu pojawiło się ciasto orzechowe, które zachwyciło wszystkich i na pewno pojawi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka herbaciana z rodzynkami 148

Babka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na wierzchu babki był lukier,,ale ja już nie miałam czasu na robienie lukru i posypałam cukrem pudrem..Przepis pochodzi z książki Słodki Świat Kasi. 100 g margaryny 12 szkl.cukru 2 żółka

Moje domowe kucharzenie
W świecie PapilArt 106

różne okazje.  PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/   Już niedługo na blogu pojawią się pyszne, słodkie

Słodkie okruszki
Babka kakaowa z dżemem 143

wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 178

spóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan

Book of spells
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 178

wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie wilgotna. Jedna z najlepszych jakie jadłam! Do tego babka migdałowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Składniki: 100g zmielonych migdałów (mąki migdałowej) 120g mąki pszennej 190g cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200g masła 1,5 łyżeczki proszku(...)migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post Babka migdałowa – delikatna i wilgotna pojawił się poraz

Pociąg Do Kuchni
Babka orzechowa pachnąca rumem 188

Babka to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła(...)pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka herbaciana 139

Skworcu  dostarcza mi tak wspaniałych herbat, że grzechem by było nie wpleść jej do moich domowych wypieków, babki już nie ma, bo bardzo szybko zniknęła przy porannej herbacie, ale jest pewne, że upiekę ją ponownie na święta.  Składniki: - 45 dag mąki pszennej - 30 dag brązowego cukru - 5 jaj - 20 dag masła - 1/2 szklanki mleka - 3 płaskie łyżeczki(...)puszystą masę. Z masłem łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i chłodny napar z herbaty, miksujemy i powoli łączymy z masą jajeczną. 2. Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wlewamy przygotowaną masę. Babkę pieczemy w 190 C, przez czas ok. 60-70 minut. Zanim babkę wyłączymy robimy test suchego patyczka. Lukier: Cukier puder dajemy

Apetyczna babeczka
Babka piaskowa ucierana 109

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru  4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polać babkę. Posypać płatkami migdałów, udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty

Gosia gotuje
Pyszna baba z majonezem oraz czekoladą i słonecznikiem . 148

prosta szybka baba z dodatkiem czekolady i słonecznika. Sama w sobie jest przepyszna . Majonezu nie czujemy w babce za to świeżość utrzymuje się dłużej . Składniki do baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : mąka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki mąka ziemniaczana 3/4 szklanki majonez 5 łyżek jaja 5 szt ksylitol Kłos - Pol  1 szklanka proszek

Różowa kuchnia
Lukier cytrynowy 355

pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków – szybki, łatwy w przygotowaniu, zawsze udany. Ma pyszny orzeźwiający smak Na cieście szybko zastyga i twardnieje, a przy tym kroi się bez problemów. Składniki: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z 1 cytryny   Do miski wlej sok wyciśnięty z cytryny(...)gładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia.   do ciast… ciasteczek… babek… serników… drożdżówek… pączków… pierników…       Sprawdź też pomysł na szybką polewę do ciasta   Polecam Wam również słodkości… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny

Kulinarny S.O.S.