menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy: zwykła i z papryczkami chili. Pizza była wyborna, odpowiednio wypieczona
Pasja Smakuoddali zapach świeżej kawy. Kierując się w tamtą stronę już rozmyśla, co dziś przyrządzi na obiad. Risotto w moim domu zrobiło wielką furorę. Było już szafranowe na cydrze , ze szpinakiem , a teraz czas na kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto z groszkiem zielonym, prosto z własnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę
W kuchni Karmel-itkiprzyprawiać. Proponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało przygotowane bez dodatku soli. Można podawać np.z ratatouille , warzywami w paski lub szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowebuszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler
Sajkofanka smakumiejsca zajęte, czas oczekiwania był naprawdę krótki. Po chwili moim oczom ukazał się wspaniały obraz, a na nim prawdziwa uczta dla zmysłów - tak, tak, tak! Wybrałam kotleciki jagnięce na szpinaku, z humusem i soczewicą, kolbą kukurydzy, sałatką szopską, frytkami z cukinii, sosem tzatziki i ajwarem. Nie wiedziałam od czego zacząć :) Zabrałam się jednak za mięso. Jagnięcina średnio wysmażona, ciepła - idealna
Sajkofanka smakuwiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy
Sajkofanka smakuśmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnominował. Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia) 2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam 3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana 4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie) 5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina” 6. Spacer
Mia Cucina Sofietaswoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina Sofietaprzygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem
Symfonia Smakówstalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :) Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac
Przysmaki Karolkiladnie zrumienic. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Prawidlowo zrobiony suflet nie powinien nam upasc po upieczeniu. Podajemy ze salatka np z rukoli i parmezanu lub z mlodego szpinaku. Smacznego! Przepis zamieszcaam w ramach zabawy "Ziemniaczany sezon 2009" zorganizowanej przez Olge z blogu Smak imprezy
Przysmaki Karolkiwyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii. A na targu tyle nowosci. Rzodkiewki, ogorki, mloda kapusta, rabarbar, szpinak i szparagi. Az mam ochote kupic to wszystko na raz. Jednak zdrowy rozsadek nakazuje zachowac umiar. Jutro przeciez znow pojde na targ. A tym czasem wpadam do kuchni i doslownie
Przysmaki Karolkilonie natury. 5. Wstyd sie przyznac, ale nie potrafie plywac. Zawsze sie smieje, ze w dziecinstwie nie zdazylam sie nauczyc. 6. Mimo mojej wielkiej milosci od jedzenia nie znosze szpinaku. Juz kilka razy chcialam sie do niego przekonac, tym bardziej, ze mozna z niego wyczarowac tyle wspanialych potraw, ale ciagle go nie polubilam. 7. W dziecinstwie nie lubialm czytac ksiazek
Przysmaki Karolki